Hlavní obsah

Zabavená auta poprvé v elektronické dražbě, superb se prodal za 70 tisíc

Novinky, Václav Lang
Praha

Soudní exekutoři uspořádali v minulých dnech vůbec první elektronickou dražbu zabavených automobilů. Do letošního roku se takto směly dražit pouze nemovitosti, s novelou občanského soudního řádu a exekučního řádu se ale novinka vztáhla i na movité předměty a Exekutorská komora si ji chválí. Jako první se prodala desetiletá Škoda Superb za 70 tisíc korun.

Článek

„Movité věci už není nutné dražit za osobní účasti na dražebním jednání. Stačí se registrovat přes internet a činit příhozy podobně jako na komerčních obchodních portálech,“ upřesnila pro Novinky mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová, podle které lákají tzv. e-dražby až o čtvrtinu více zájemců oproti klasické dražbě. „Jen tento týden se takto vydražily hned dva automobily,“ doplnila mluvčí.

Jedním z vydražených aut byla Škoda Superb z roku 2003, za kterou v pondělí dražitel ze Znojemska zaplatil 70 tisíc korun. Vyvolávací cena přitom činila 40 tisíc korun a dražitelé mohli přihazovat minimálně tisíc korun. Dražba trvala dvě a půl hodiny.

„Naše dražba vyvolala velký zájem, zapsalo se na ni 27 dražitelů, aktivně se zapojilo 14 z nich. Značný zájem o bílou Škodu Superb připisujeme právě tomu, že se zájemci nemuseli dostavovat osobně na konkrétní hodinu, ale že mohli dražit z pohodlí domova nebo svých kanceláří,“ uvedla soudní exekutorka Exekutorského úřadu Praha 4 Jana Tvrdková.

Novinka přinese úspory 

Exekutoři si podle mluvčí Exekutorské komory novinku pochvalují i kvůli tomu, že zvyšuje transparentnost celé dražby, neboť se jednotliví zájemci nemohou vzájemně ovlivňovat či domlouvat na společném postupu. Novela exekučního řádu přímo zakázala dohody dražitelů. Dosud platilo, že pokud více dražitelů nabídlo stejnou nejvyšší částku, mohli se zájemci mezi sebou dohodnout, kdo se stane vítězem. Od letošního roku ale v takovýchto případech rozhodne o vítězi los.

Podle Báčové také nová forma dražby, jež byla do letošního roku možná pouze u nemovitostí, významně šetří náklady spojené s běžnou dražbou. „Není totiž nutné, aby byla v nabytém časovém plánu k dispozici dražební místnost či kvalifikovaný právník vedoucí dražbu,“ vysvětlila mluvčí.

Prezident Exekutorské komory Jiří Prošek vyzdvihnul efektivitu elektronických dražeb. „O elektronické dražby je mezi lidmi zájem, účastní se jich až o čtvrtinu více dražitelů. Dříve pro ně mohl být problém jet kvůli dražbě domácího kina z Ústí nad Labem do Písku, teď to řešit nemusejí. S tím souvisí i fakt, že výsledné výnosy z elektronických dražeb jsou vyšší, což je dobře jak pro věřitele, tak pro dlužníka. Podaří se totiž umořit větší část dluhu,“ zhodnotil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám