Hlavní obsah

Toužimská firma šikanózní návrh na insolvenci nakonec neustála

Právo, Josef Koukal

Před třemi lety to vypadalo, že toužimská firma IDS bude možná vůbec první z těch, které se úspěšně ubránily šikanóznímu návrhu na insolvenci. Těmi se podnikatelé občas snaží zlikvidovat konkurenci, když na základě drobné pohledávky přivedou k bankrotu jinak zdravou firmu. Příběh však pokračuje a již dnes je jisté, že společnost pět let starý útok konkurentů nepřežije.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dohodli jsme se s insolvenčním správcem, že se podíváme na majetek společnosti a zhodnotíme, jak uhradit pohledávky. Zbývá však jen skladová hala a její vybavení,“ uvedl jednatel firmy Petr Ajšman.

„Ovšem i insolvenční správce by rád pokračoval v mém sporu,“ podotkl podnikatel.

Přitom v roce 2010, kdy Právo jeho příběh poprvé popsalo, vypadala sporná situace pro firmu příznivě. [celá zpráva]

Zůstaly dluhy za 18 miliónů

Soudy až po Vrchní soud v Praze daly IDS za pravdu, že v roce 2008, kdy na ni konkurenční firma podala insolvenční návrh kvůli drobné pohledávce (367 tisíc korun), kterou navíc okamžitě uhradila, byla společnost zdravá a ze strany žalobce šlo o šikanózní postup.

Firma IDS s obratem v řádu desítek miliónů korun ročně se tehdy již s navrhovateli soudila o desítky miliónů za ušlý zisk a poškození dobrého jména.

Jenže v říjnu 2011 Nejvyšší soud ČR na dovolání protistrany rozhodnutí nižších soudů zrušil, věc vrátil k novému projednání a firma se tak ocitla znovu v insolvenčním procesu. Její obživnutí už Ajšman nepředpokládá.

Po kdysi prosperující distribuční firmě, která dodávala potravinářské suroviny do veřejných stravoven a školních jídelen, dnes zůstávají dluhy v celkové výši zhruba 18 miliónů korun.

Přesto Ajšman nevzdává soudní boj o náhradu za desítky miliónů korun na ušlém zisku firmy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám