Hlavní obsah

Soud potvrdil šikanu při insolvenčním řízení, údajní dlužníci chtějí milióny zpět

Právo, Josef Koukal, Radim Vaculík

Česko má zřejmě první případ, kdy se firma úspěšně ubránila u soudu šikaně v podobě neoprávněného insolvenčního řízení. Původně zcela zdravou a prosperující toužimskou společnost IDS distributor prakticky zlikvidoval předloni v květnu na návrh jejího obchodního partnera na insolvenci, po které následovalo okamžité odstavení účtů a úvěrů ze strany banky.

Článek

Až po dvou letech pražský vrchní soud konstatoval, že k insolvenčnímu řízení nemělo vůbec dojít, že ho plzeňský krajský soud neměl nařídit a že banka postupovala zjevně nesprávně, když firmě IDS odstavila účty.

Jednatel poškozené firmy Petr Ajšman je nyní rozhodnutý dostat zpět vše, co mu patří, a rozjet firmu nanovo.

„Pokud obdržíme všechny finance, které požadujeme, tak zaplatíme své pohledávky a budeme pokračovat tam, kde jsme skončili. Naštěstí jsme neztratili zákazníky,“ věří v lepší budoucnost Ajšman.

Za dvě hodiny utrum

Podle něj vše začalo v roce 2007, kdy dlouhodobého obchodního partnera IDS, tedy potravinářskou firmu Pěkný-Unimex, s. r. o., ovládli polští investoři. Ti se pak podle Ajšmana snažili získat v IDS majoritní podíl, ovládnout jeho distribuční síť, čítající asi 6000 zákazníků, a když neuspěli, vytáhli těžký kalibr.

„Měl jsem ve smlouvě půlmiliónový bonus, a když jsem požádal o jeho vyplacení, oni na mě podali insolvenční návrh. Dlužili mi zhruba toho půl miliónu a já jim 367 tisíc,“ popsal Právu Ajšman.

Přestože jeho firma měla na svých účtech částku jednoznačně převyšující domnělý dluh, Krajský soud v Plzni s ní 29. května 2008 zahájil insolvenční řízení. Ještě týž den banka odstavila účty i úvěry IDS a loni v červenci soud poslal firmu do úpadku.

A to navzdory vědomí, že pražský městský soud mezitím uznal poškození firmy IDS ze strany navrhovatele insolvence a vydal vůči Unimexu platební rozkaz na zhruba 14 miliónů korun jako náhradu ušlých zisků IDS.

Ajšmanova společnost se proti usnesení o úpadku odvolala k vrchnímu soudu, který pak loni 19. listopadu verdikt z Plzně úplně změnil. Senát vedený místopředsedou soudu Jaroslavem Burešem totiž návrhy na insolvenci zamítl jako šikanózní a navíc nařídil navrhovatelům zaplatit Ajšmanově firmě náhrady za všechna soudní řízení v celkové výši téměř 23 tisíc korun.

Požadují milióny odškodnění

Pro Ajšmana je nyní stěžejní spor u pražského městského soudu. Ten sice před časem vydal zmíněný platební rozkaz vůči Unimexu, ale jeho zástupci podali tzv. odpor a soud tedy musí nařídit veřejné jednání.

V tom už ale bude Ajšman a jeho firma požadovat v žalobě po Unimexu nikoli 14, ale nejméně 38 miliónů korun jako náhradu ušlých zisků.

„Každý měsíc přicházíme o velké zisky, které naše do té doby zdravá společnost měla,“ vysvětlil důvod žaloby Ajšman.

Chystá navíc další žaloby na Unimex kvůli poškození dobrého jména jak firmy IDS, tak jeho samotného i trestní oznámení na jednatele Unimexu.

Reklama

Výběr článků

Načítám