Hlavní obsah

Jsme znechuceni politikou, shodují se lidé, kteří nechodí k volbám

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Většina oprávněných voličů, kteří během pravidelných průzkumů voličských preferencí uvedli, že nevědí, koho volit, nebo vůbec nechtějí jít k volbám, tvrdí, že jsou znechuceni politikou či chováním politiků. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Historicky první prezidentské volby začaly 11. ledna 2013. Lidé mohli vybírat z 9 kandidátů.

Článek

Agentura se během pravidelných šetření preferencí dotazovala lidí, kteří uvedli, že nevědí, koho volit, nebo k urnám vůbec nechtějí jít, na to, do jaké míry souhlasí s některými výroky. 97 procent z nich odpovědělo, že jsou znechuceni politikou a chováním politiků. Stejný podíl respondentů souhlasil s tvrzením, že politikové dbají jen na svůj osobní prospěch. 96 procent lidí podpořilo tvrzení, že u nás politika stále méně dbá na potřeby obyčejných lidí.

Pokud nevíte, koho volit, nebo byste k volbám nešel, do jaké míry souhlasíte s následujícími výroky? (v procentech)
zcela souhlasímspíše souhlasímspíše nesouhlasímzcela nesouhlasím
Jsem znechucen politikou a chováním politiků752221
Politikové dbají jen na svůj osobní prospěch752230
Politika stále méně dbá na potřeby obyčejných lidí692731
O politice víc než strany rozhoduje byznys514351
Svým hlasem těžko něco změním3846133
Politika je mi zcela lhostejná2334349
K volbám zásadně nechodím21193624

„Vůbec nejsilněji zaznívají důvody spojené s politickou reprezentací: znechucení chováním politiků a vůbec politikou a názor, že politici dbají jen na svůj prospěch. S těmito výroky souhlasí téměř všichni občané, kteří nechtějí volit žádnou stranu či nevědí, koho by volili,“ komentovala výsledky agentura.

Co se týče srovnání s předešlými lety, agentura konstatovala, že motivy voličské nerozhodnosti či neochoty jít volit zůstávají stabilní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám