Hlavní obsah

Kalousek poslancům peníze na fotbal nedá

Právo, Novinky, ada, nig, jas
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a poslanec ODS Igor Svoják (ODS) se na čtvrtečním setkání dohodli, že případný start poslaneckého týmu na turnaji v Soči nebude hrazen ze státního rozpočtu. Poslanci na turnaj žádali příspěvek 650 tisíc korun. Oznámilo to ministerstvo financí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Měli jsme schůzku s panem ministrem a ten nám sdělil, že žádné peníze na tuto akci ze státního rozpočtu nedá,“ řekl Právu Svoják.

Ještě ve středu přitom Svoják ujišťoval kolegy ve výboru, že k uvolnění peněz z kapitoly všeobecná pokladní správa mají poslanci předběžný souhlas ministra.

Sami si cestu platit nechtějí

Zda se tedy poslanci do turnaje s účastí dalších evropských a asijských parlamentních týmů zapojí, není jisté. „Co bude dál, to se musíme poradit s kolegy,“ poznamenal Svoják s tím, že účast na turnaji český parlamentní tým bude nejspíš nucen odpískat.

Skupina poslanců chtěla ze státního rozpočtu 650 tisíc korun. Trojice zákonodárců dokonce vytvořila pro tento záměr zaštiťující občanské sdružení. [celá zpráva]

Takovou vlnu odporu sněmovní fotbalisté nečekali

Jejich záměr však nenašel pochopení ani u ministra financí ani u některých kolegů ve Sněmovně. Již ve středu to odmítli místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová i místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

"Případný start poslanců Poslanecké sněmovny na fotbalovém turnaji v Soči bude realizován bez příspěvku ze státního rozpočtu," shrnul za resort výsledek čtvrtečního setkání mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Svoják dodal, že spolu s kolegy Josefem Tancošem (ČSSD) a Josefem Šenfeldem (KSČM) preferovali transparentní jednání, proto se obrátili jak na ministerstvo financí, tak na rozpočtový výbor. Nečekal prý, že jejich akce vyvolá takovou vlnu nesouhlasu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám