Hlavní obsah

Senát i napodruhé dostal špatný text novely o odpadech

Senát ani napodruhé nedostal od poslanců správné a schválené znění novely zákona o odpadech. Poprvé se v návrhu pro horní komoru objevila neschválená úleva pro solárníky, nyní má Senát k dispozici text se špatnými termíny o účinnosti novely. Ve středu to po jednání senátního výboru pro životní prostředí řekl jeho předseda Ivo Bárek (za ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"Ten tisk opět neodpovídá tomu, co se přijalo v Poslanecké sněmovně," uvedl Bárek. "Lze tak mít opět pochybnosti, zda již jednou opravené znění sněmovního tisku skutečně odpovídá hlasování," dodal s odkazem na stanovisko senátních právníků.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) už podle Bárka poslal dopis předsedkyni Sněmovny Miroslavě Němcové (ODS) s žádostí o nápravu, avšak zatím bez odezvy.

Špatné termíny

Problém je tentokrát v tom, že Sněmovnou zaslaná podoba novely přináší vybraným firmám od příštího roku povinnost zpětného odběru použitých pneumatik. Zároveň ale z letošního září také až na 1. ledna 2014 oddaluje povinnost ministerstva životního prostředí vést veřejný seznam těchto firem, což už ale Sněmovna neschválila.

Nenavrhoval to totiž v rámci úprav účinnosti novely ani sněmovní výbor pro životní prostředí, ani ministr Tomáš Chalupa (ODS).

Opravené znění novely mělo nahradit původní text, který podle Němcové obsahoval "administrativním nedopatřením" i nepřijatý návrh poslance ODS Františka Sivery. Podle něj by se o šest měsíců do konce letošního roku prodloužila lhůta, v níž musejí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám