Hlavní obsah

U valtického zámku rozbili tábor vojáci z dob napoleonských válek

– Valtice
Právo, Miroslav Homola

Noc prý byla docela příjemná. Ostatně voják si ani moc stěžovat nesmí. Tak to je a tak to také bylo před dvěma stovkami let, kdy Evropou táhly jednotky armád řady zemí, aby se pak masakrovaly na předem smluvených místech. Tuto dobu vyznává i zhruba 200 nadšenců, kteří se v dobových uniformách vydali do parku zámku Valtice, kde se od pátku do neděle konají jarní napoleonské manévry.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejmladší účastník ležení sice ještě nosí pleny, ovšem má už svoji brigadýrku.

Článek

V parku vyrostlo dobové vojenské stanové městečko, kde ve zhruba šedesátce stanů tráví dvě noci přes sto vojáků, markytánek a také jejich dětí. Všichni v dobových uniformách či kostýmech, které si z větší části vyrábějí sami. Většina z nich se snaží i stolovat nebo používat věci běžné denní potřeby pokud možno skutečně z doby, do které se stylizují, nebo alespoň jejich věrné repliky.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ruský kapitán musí před svými vojáky vypadat dobře a pomáhá mu k tomu i paní manželka, která má v táboře u mužstva respekt.

„Je to hodně o výcviku, péči o zbraň a znalosti povelů, tehdejších vojenských řádů a zvyků. Pro někoho možná nuda, ale nás to baví,“ říká kapitán ruské armády Richard Klimovič, v civilu podnikatel. V ležení tráví noc pod jednoduchým stanovým plátnem – tedy žádné moderní tepelně izolační materiály – i se svoji manželkou Zuzanou. Je mu pětatřicet a vojenské historii z napoleonského období propadl už před 15 roky.

Nejmladším účastníkem ležení byl půlroční Ondřej Vašík z Vyškova, jehož máma je v táboře, kde se mluvilo nejen rusky, ale i maďarsky, německy, francouzsky či slovensky, francouzskou markytánkou. V civilu je učitelkou mateřské školy a její manžel, který v jednotce působí jako nejvyšší poddůstojník, rozváží zákusky.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Rusové objevili dobové holení, další cenný kousek do výbavy.

„Najdete tady profese od lopaťáků po doktory. Všechny nás ale spojuje historie,“ zhodnotil tambor Stanislav Sychra, který bubnuje do pochodu jednotkám i se svými dvěma syny a také se dvěma synovci. Je technikem a mezi bubeníky má na povel Kláru Hoffmanovou.

Ta je projektovou manažerkou a vojenskou historii podědila po tátovi. Ostatně mladá žena představuje jednu z mála výjimek, která se mezi nadšenci toleruje. V tehdejších armádách ženy totiž sice byly, ale nebojovaly ani nebubnovaly. Léčily, vařily či prostě byly k ruce. A také oplakávaly padlé či zmrzačené děti, které bojovat směly.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ohniště je ve vojenském ležení jedním z nejdůležitějších míst. Nyní u něj snídají Rakušané.

Akci pořádá Projekt Austerlitz, který už eviduje na 600 uniformovaných členů, Středoevropská napoleonská společnost a zámek Valtice. Hlavním cílem je příprava zúčastněných jednotek na sezónu, která se ponese ve znamení 200. výročí války roku 1813, tedy bitev u Lützenu a Lipska (vzpomínková akce proběhne 17. – 20. října) či Drážďan a Chlumce (24. 8. – 1. 9.). Letošní sezóna napoleonského re-enactmentu (rekonstrukce) vyvrcholí tradičně akcí Austerlitz, konkrétně 208. výročím bitvy u Slavkova, ve dnech 29. listopadu – 1. prosince.

Zatímco v sobotu se manévry a ukázky cvičení konaly u valtického zámku až do večera, v neděli akce vyvrcholí před polednem.

Reklama

Výběr článků

Načítám