Hlavní obsah

Kalousek: Kdybych byl populární, nejspíše bych dělal něco špatně

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) pravidelně obsazuje v žebříčcích popularity spodní příčky. Podle něj je to tím, že politik nemůže být oblíbený, pokud dělá nepopulární kroky. Uvedl to v nedělním diskusním pořadu Partie na kanálu Prima Family.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek v nedělním diskusním pořadu Partie.

Článek

„V dobách nepopulárních opatření nositel nepopulárních návrhů příliš v oblibě není. Otázka je, kdybych byl populární, zda bych nedělal něco špatně,“ prohlásil Kalousek.

Podle šetření agentury STEM z konce března skončil ministr financí s 13procentním pozitivním hodnocením lidí na 24. místě. Nejpopulárnějším politikem byl v minulém měsíci senátor za ČSSD Jiří Dienstbier, kterého kladně hodnotí 58 procent respondentů. Na druhém místě figuruje místopředseda Sněmovny Jiří Pospíšil (ODS) s 51 procenty. [celá zpráva]

Já skoro nikoho nenechávám v klidu.
Ministr financí Miroslav Kalousek

Kalousek přiznal, že žebříčky popularity si pravidelně prohlíží. Při svých rozhodnutích jim ale nedává žádný význam. „Jediná šance, jak být opravdu populární, je nedělat nic a neříkat nic,“ míní.

„My jsme stranou pro přemýšlivé voliče a neslibujeme nesplnitelné. Některá opatření zkrátka musí být bolestná,“ podotkl. Na otázku jak je možné, že TOP 09 má v žebříčcích lepší hodnocení než on, uvedl: „Já skoro nikoho nenechávám v klidu.“

Že by po nadcházejících volbách mohl přijít o své politické angažmá, si nepřipouští: „Pokud děláte veřejnou službu, musíte každý den počítat s tím, že veřejnost už ji po vás nebude chtít.“

Vyšší minimální mzda by zvýšila nezaměstnanost

Řeč přišla také na téma zvýšení minimální mzdy, která by podle návrhu opoziční ČSSD měla vzrůst o pět set korun. [celá zpráva]

Tento krok ale ministr financí nedoporučil: „Zvýší-li vláda minimální mzdu, způsobí to více problémů než užitku.“ Konstatoval, že spousta firem, která funguje „na hraně“, by tímto krokem nejspíše nemohla dále fungovat. „A tím by bohužel stoupla nezaměstnanost,“ uvedl Kalousek. Přesné studie dopadu zvýšení minimální mzdy ale prý nemá ministerstvo k dispozici.

Sám prý, v době kdy jeho manželka byla na mateřské dovolené, musel vyjít s menším rozpočtem než většina současných domácností. „Já jsem si zkusil doby, kdy jsem měl nižší kupní sílu, než je aktuálně deset tisíc. Musel jsem hodně pracovat a hodně se učit, abych vydělával víc. Ale zase máte méně volného času,“ zmínil i negativní stránku vyššího příjmu.

„Veřejnost se naučila od politiků poslouchat, že bude lépe a lépe. Ale ta doba skončila, teď budeme muset napnout všechny síly,“ uvedl s tím, že není možné žít neustále na dluh, jako tomu bylo v minulosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám