„Epidemiologickým šetřením u nemocných bylo zjištěno, že v období druhé poloviny měsíce prosince 2012 konzumovali syrové hovězí mleté maso tepelně neupravené i přesto, že bylo určené k tepelnému zpracování,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková.

Lidé, kteří jedli syrové hovězí mleté maso a trpí bolestmi břicha, únavou a trápí je úbytek váhy, by měli podle hygieniků okamžitě vyhledat lékaře. Inkubační doba parazitárního onemocnění způsobeného tasemnicí se pohybuje v rozmezí 8 až 14 týdnů.

Onemocnění často probíhá bez výraznějších projevů, objevují se pouze neurčité zažívací potíže – nadýmání, nechutenství, hubnutí. „První známkou infekce u lidí bývá nález pohyblivých článků ve stolici nebo na kůži,“ dodala Šebáková.