Hlavní obsah

Ceny panelákových bytů sráží sídlištní kriminalita

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny tisíců sídlištních bytů více než kdy předtím sráží to, co se děje v ulicích a jak roste počet lidí bez práce. U jinak srovnatelných panelákových bytů například v Praze je rozdíl často více než miliónový právě v závislosti na lokalitě a na tom, jaké sociální vrstvy v okolí převažují.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zájemce o koupi panelákového bytu už dnes tolik nezajímá, jak drahá je v bytě linka, podlaha nebo dveře či zda je elektřina v nových rozvodech. Rozhoduje lokalita, a to i u paneláků. Platí, že není sídliště jako sídliště.

„Není divu, že tady ceny panelákových bytů klesají. Podívejte se na ulici. Zevlují tam i přes den skupinky bezprizorních lidí. Kočárkárny jsou věčně vykradené. Policajti jsou apatičtí, prý toho moc nezmůžou. Byt 2+kk tady udáte už sotva za 1,5 miliónu,“ řekla Právu šedesátiletá obyvatelka jedné ze sídlištních ulic pražských Petrovic.

V téže čtvrti přitom jsou i „ostrůvky“ rodinných domů, kde tak neutěšená atmosféra nevládne. Sídliště se ale propadá. Takových bytů jsou dnes k mání stovky. Řady zdejších paneláků navíc nejsou stále ani zateplené a čeká je nákladná rekonstrukce.

Kdo spěchá, zlevňuje

„Kdo s prodejem spěchá, musí ještě zlevnit. Stát si z prodeje od letoška vezme na dani z převodu nemovitosti čtyři procenta místo dřívějších tří a realitka leckdy i více. Vložili jsme s manželem do rekonstrukce několik set tisíc korun. Kdybychom to museli prodat, tak se nám to zdaleka nevrátí,“ dodala.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Trojici zadrželi policisté.

Neradostně působí i novější sídliště Černý Most. O tom, že čtvrť všemožně hledá cesty, jak udržet na uzdě pouliční mumraj, svědčí nasazování „asistentů městské policie“, jejichž přítomnost je typická pro takzvané sociálně vyloučené lokality.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Příslušník romské hlídky domlouvá dětem.

Rekrutují se „z řad sociálně obtížně přizpůsobivých rodin a z hlediska hledání práce demotivovaných obyvatel“, jak je charakterizují vládní úředníci.

I mezi sídlišti jsou lepší adresy 

Stačí ale popojet do sídlišť Lhotka či Kamýk. Tady reálné ceny plochou a vybavením srovnatelných panelákových bytů šplhají i přes 2,5 miliónu, v některých případech i výš. Na první pohled je jasné proč. Většina domů je už zateplených, s novými výtahy, okny, s minimem počmáraných zdí a povalujících se odpadků. Na sídlišti je hodně udržované zeleně.

Foto: Miroslav Sova

Z koupaliště je dnes jen pomalu vysychající louže.

„Sídliště jsou divočejší než centrum. Výjimkou je Barrandov. Ač jde o klasické panelové sídliště, je zde poměrně bezpečno,“ všímá si dalšího pozitivního příkladu bloger Jan Cibulka s odvoláním na značné rozdíly mezi počty hlášení přijatých na místních policejních služebnách.

Mělník a Liberec paneláky pálí

Také mimopražská sídliště jsou ovšem od Barrandova na hony daleko. „Městská policie v těchto dnech reaguje zejména na vykrádání bytů v panelových domech. Pachatelé se nebojí využít ani ranních hodin,“ oznámilo nedávno na svých webových stránkách město Mělník.

Strážníci se podle tamní radnice zaměřují „na sídliště zejména v době, kdy majitelé bytů jsou v zaměstnání“. Připomíná, že problémová místa se monitorují kamerovým systémem.

Ústí či Teplice: kdo může, uteče

V Liberci kvůli rostoucí kriminalitě na sídlištích Králův Háj a Kunratická museli v druhé polovině loňského roku zřídit další okrsek městské policie. V Písku na vytipovaných místech umístili policejní schránky důvěry. Nejvíce plné jsou ty na sídlištích Jih a Velké náměstí.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Dům na sídlišti Máj

Foto: Šárka Cicvárková, Právo

Díky dotacím a úvěrům vlastníků bytových jednotek se chomutovská sídliště mění k nepoznání.

V některých regionech přitom nejde jen o tradičně nepřizpůsobivé rodiny či narkomany, ale také o dlouhodobě nezaměstnané, kteří nevědí, kam se vrtnout. Na severu Čech jsou oblasti, kde je nezaměstnanost dvakrát vyšší, než činí celorepublikový průměr. Jinak krásné byty se tam v současnosti prodávají doslova za hubičku.

Starostové a místní v Ústeckém kraji mluví přímo o tom, že se tu rodí nové chudinské čtvrti s mnoha prázdnými byty. Nejde ani tak o to, že by tam někdo násilně stěhoval nepřizpůsobivé rodiny. Ale není zde práce, a tudíž ani výdělek.

A tak kdo může, sídlištní byt raději pustí a odejde jinam. Obvykle zamíří blíž ku Praze.

Realitní makléři potvrzují, že v některých obcích lidé nyní prodávají celé byty i za cenu nižší, než kolik by třeba v Praze zaplatili za rekonstrukci koupelny. V Teplicích pověst novodobých ghett mají podle místních třeba sídliště Prosetice nebo Trnovany.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Aktivisté vyvěsili na ubytovnu nápisy o právu na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám