Hlavní obsah

Zemanova prezidentská kampaň vyšla na 37 miliónů

Aktualizováno

Vítězná prezidentská kampaň vyšla Miloše Zemana na 37,2 miliónu korun. Karel Schwarzenberg (TOP 09) utratil 36,3 miliónu a Jan Fischer investoval 25 miliónů. Všichni kandidáti v pátek s předstihem splnili svou povinnost a odevzdali do Senátu účetní uzávěrky ještě před vypršením termínu, který připadá na sobotu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman se svými příznivci po svém zvolení

Článek

Podle Martina Nejedlého ze Zemanova volebního týmu celkové náklady dosáhly 37,2 miliónu korun. Z této částky tvoří 10,3 miliónu náklady, které vynaložila formou služeb Strana práv občanů - zemanovci, jejímž je Nejedlý prvním místopředsedou, a 1,4 miliónu korun, které poskytlo taktéž formou služeb občanské sdružení Přátelé Miloše Zemana. Jde například o úhradu nájmu za kanceláře v pražské Loretánské ulici.

Přes transparentní účet tak, po odečtení služeb hrazených zemanovci a sdružením, prošlo 25,5 miliónu korun.  Týmu ještě zbývá uhradit závazky za kampaň ve výši 3,5 miliónu korun. Podle Nejedlého není žádný z nich po splatnosti.

Doplnil, že byly součástí finanční rozvahy, která byla učiněna dopředu, a na všechny jsou řádně uzavřeny darovací smlouvy. V nejbližší době bude podle něj celá suma 3,5 miliónu korun bez problémů vypořádána.

Fischer má několikamiliónový dluh

S miliónovými dluhy odevzdal vyúčtování i Fischer. Účetnictví za prezidentskou kampaň doplní Fischer do konce dubna formou dodatku. Fischer podle šéfa svého volebního výboru kardiochirurga Jana Pirka ještě dluží něco mezi čtyřmi a pěti milióny. „My to samozřejmě můžeme uzavřít bez transparentního účtu, to není žádný problém. Ale pak vznikne podezření, že je v tom nějaká šedá ekonomika, a to pan Fischer nechce. Nebude tajit žádné sponzory, chce to udělat co nejvíc transparentně,“ řekl Právu Pirk.

Fischer v pátek zveřejnil vyúčtování na svém webu. Neuhrazené závazky ve čtvrtek přesáhly osm miliónů. Tři milióny již má Fischer od dárců přislíbeny a měly by se na účtu objevit v nejbližších dnech.

Senátoři nyní prověří, zda kandidáti dostáli zákonným povinnostem. Předseda mandátového a imunitního výboru Senátu Jiří Oberfalzer (ODS) uvedl, že ať už dopadne kontrola jakkoli, kandidátům sankce nehrozí.

„Naším úkolem je pouze zkonstatovat stav, ke kterému jsme dospěli. Nikdo už není oprávněn si stěžovat na postup toho kterého kandidáta,“ řekl Právu Oberfalzer. „Hlavní smysl naší kontroly bude zlepšit případné nedostatky v zákoně do příštích voleb,“ dodal.

Náklady kampaní jednotlivých kandidátů
Miloš Zeman37,2 milionu
Karel Schwarzenberg36,3 milionu
Jan Fischerasi 25 milionů
Jiří Dienstbier16,9 milionu
Přemysl Sobotka14,9 milionu
Zuzana Roithová670 000
Vladimír Franz480 000
Jana Bobošíková155 000
Táňa Fischerová130 000
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Schwarzenberg dal za kampaň 36 miliónů

Volební výbor bývalého prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga (TOP 09) ve středu předal sněmovnímu mandátovému a imunitnímu výboru vyúčtování...

Výběr článků

Načítám