Hlavní obsah

Velikonoce ve znamení kontrol. Policie se zaměřuje na alkohol za volantem

Novinky, Marika Konárková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie rozjela velkou dopravní akci v souvislosti s nadcházejícími velikonočními svátky. Zapojilo se do ní všech 14 krajů. Policisté si posvítí hlavně na alkohol za volantem.

Celorepublikové dopravní kontroly se zaměřují na opilé řidičeVideo: Novinky

 
Článek

Policie kvůli velikonočním svátkům posílila hlídky na silnicích. Zaměřují se především na řidiče, kteří jezdí pod vlivem alkoholu. Jedná se o dopravně preventivní akci s názvem „Řídím, piju nealko pivo.“ Do projektu se zapojila Policie ČR společně s Českým svazem pivovarů a sladoven. Ukázněné řidiče, u nichž policejní kontrola neodhalí požití alkoholu před jízdou, odmění alkoholtesterem a nealkoholickým pivem.

Akce měla své první negativní výsledky v pátek hned po ránu, kdy pražští policisté po dechové zkoušce zjistili zbytkový alkohol u jednoho řidiče. Dechová zkouška byla pozitivní, nadýchal 0,66 promile alkoholu.

„Ve čtvrtek večer kolem deváté hodiny jsem vypil tři panáky. Kdybych věděl, že budu mít v těle ještě nějaký alkohol, za volant bych nesedl,“ řekl řidič.

Neznalost však neomlouvá a policisti s mužem sepsali oznámení o přestupku. Následně odstavil vůz a s osobními věcmi musel pokračovat dál v cestě pěšky.

„Zbytkový alkohol je také nebezpečný, ačkoliv řidič na sobě necítí jeho účinek, v krvi mu stále koluje a ovlivňuje ho jako normální alkohol,“ vysvětluje vrchní komisař dopravní služby Jan Straka.

Nasazeno bude 1500 policistů

Do celorepublikové akce bude celkem nasazeno zhruba 1500 policistů z dopravní, pořádkové i cizinecké služby. Kontroly budou probíhat do pondělních nočních hodin.

„Období velikonočních svátků je spojeno se zvýšenou konzumací alkoholu. Budeme ale také dohlížet na zvýšený provoz, v tomto období vyjíždějí i sváteční řidiči,“ doplňuje Ladislav Beránek z pražské policie.

V průběhu loňských Velikonoc došlo v Praze k 138 dopravním nehodám. U 23 řidičů byla zjištěna přítomnost alkoholu v dechu. U 7 případů byla hodnota dokonce vyšší než 1,5 promile.

Anketa

Sedli jste někdy za volant opilí?
ano, zcela vědomě
35,5 %
ano, ale v tu chvíli jsem si to neuvědomil/a
8,6 %
ne
55,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4533 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám