Hlavní obsah

Sněhové jazyky komplikují dopravu, na Rychnovsku jsou uzavřeny dvě silnice

Sněhové jazyky, závěje a zledovatělý sníh komplikuje v neděli dopravu hned na několika místech Česka. Obezřetnost doporučují silničáři na severu Čech, v Olomouckém kraji i ve vyšších polohách Vsetínska. Na Rychnovsku byly uzavřeny kvůli nepříznivému počasí silnice Sedloňov-Plasnice a Rampuše-Kunčina Ves.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Článek

"Oba úseky bychom měli během dopoledne, přinejhorším během dneška zprovoznit. Přestal foukat vítr a technika už je na místě," řekl dispečer rychnovských silničářů Jiří Dvořák. Silnice mezi Olešnicí a Sedloňovem byla uzavřena v sobotu večer, z Rampuše do Kunčiny Vsi v noci.

Uježděný a někdy i zledovatělý sníh leží na vozovkách také v horských oblastech Krkonoš a Orlických hor. Sněhová vrstva se vyskytuje místy i v okolí Lanškrouna, Svitav, Poličky, Vysokého Mýta a Žamberka. I v těchto oblastech mohou vznikat sněhové jazyky.

Silničáři varují před nárazovým větrem

Opatrně by měli řidiči jezdit také na Zlínsku u slovenských hranic a kvůli silnému větru i na Kroměřížsku. Nárazový vítr vytváří sněhové jazyky na severu Čech, zejména v Jizerských horách a Krkonoších. Podle silničářů se ale tvoří i na rychlostní silnici z Liberce na Prahu.

Kvůli nízkým teplotám jsou silnice suché a vymrzlé. V Ústeckém kraji jsou sjízdné bez omezení, v Libereckém se zvýšenou opatrností. V Jizerských horách a na Jablonecku je na silnicích místy zledovatělá vrstva krytá posypem.

Sněhové jazyky se místy tvoří také na silnicích Jesenicka a Šumperska. V ostatních částech Olomouckého kraje jsou silnice holé, suché a vymrzlé, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Řidiči musí dávat pozor u Červenohorského sedla, kde je náledí. Námraza se tvoří také u Ostružné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám