Hlavní obsah

Neprodávejte své domy OKD a těžit se nebude, radí odpůrci těžby v Karviné

– Karviná
Právo, Jiří Tomaškovič

Bude se v Karviné-Starém Městě těžit černé uhlí, nebo nebude? S touto i s dalšími otázkami zamířili odpůrci těžby na zasedání zastupitelstva v Karviné. Účastnil se ho také nový generální ředitel OKD Ján Fabián a místní toho využili k diskusi.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Občané Karviné podepisují petici proti rozšířené těžbě uhlí.

Článek

„Chtěli jsme vědět, v jaké fázi je proces EIA, který posuzuje vliv případné těžby na životní prostředí, zjistit v jaké fázi jsou výkupy pozemků a nemovitostí ve Starém Městě, kde chce OKD těžit, a proč OKD vykupuje, když nemá povolení k těžbě,“ vysvětlila Monika Heisigová ze sdružení Občané Karviné proti těžbě uhlí pod městem.

Pro členy sdružení je snaha OKD vykoupit nemovitosti ještě předtím, než bude jasné, zda těžaři budou moci v oblasti dobývat černé uhlí, nepřijatelná. „OKD si razí svou filozofii, že pro ně je výhodné vykupovat v předstihu. Tím ale nenávratně likvidují část města, ve které žijeme. Když domy, které tam stojí, zbourají, nikdo krajinu do původního stavu už nedá. Pro OKD to je podle slov jejich ředitele ale logický postup a podnikatelské riziko,“ popsala Heisigová.

O nové území pro těžbu černého uhlí usiluje společnost OKD už několik let. „Pracujeme na studii o vlivu na životní prostředí EIA, přičemž se musíme vypořádat s 360 připomínkami ze zjišťovacího řízení. Dokumentace pro proces EIA by měla být hotova v září, stanovisko ministerstva životního prostředí bychom pak měli dostat zhruba do roka,“ uvedl mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Lidé sami nabízejí domy k prodeji

Dodal, že aby OKD mohla požádat příslušný báňský úřad o povolení těžby, musí se dohodnout s majiteli všech nemovitostí. „Aktivně jsme ještě nikoho nenavštívili, lidé za námi chodí sami a chtějí své domy prodat. Vykoupili jsme už více než 100 z celkových asi 240 nebo 250 domů,“ řekl ředitel OKD Fabián.

Heisigová radí obyvatelům svůj majetek neprodat. „Pokud majitelé nebudou OKD prodávat své nemovitosti a bude platit současná legislativa, tak není cesta, jak by mohlo OKD dostat povolení k hornické činnosti. Ani v novele horního zákona jsem tuto možnost nenašla. Zůstává tam, že se těžaři musí dohodnout s majiteli, obcemi a mít kladné stanovisko ministerstva životního prostředí,“ pověděla Heisigová.

Plánovaná těžba by ovlivnila život obyvatel v Karviné-Starém Městě, osadě Výhoda v Orlové a částečně také v Dětmarovicích a Doubravě na Karvinsku. OKD chtělo těžit i pod částí starého Ráje nebo Darkovem, to ale karvinská radnice už před časem odmítla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám