Hlavní obsah

Dům vedle zdemolovaného paneláku ve Frenštátu není stabilní, lidé zpátky nemohou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům ve Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku, který sousedí s objektem zničeným výbuchem plynu, není stabilní. Podle statika Josefa Paculy potřebuje další zpevnění ocelovými lany. Obyvatelé se proto budou moci vrátit až za několik týdnů. Při explozi v půlce února zemřelo šest lidí a 11 bylo zraněno.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Na místě výbuchu pokračovala v minulých dnech demolice poškozeného domu

Článek

"Dům se o vybuchlý panelák opíral a nyní mu podpěra chybí. Rozpíná se. Musíme ho zajistit. Lana se umístí v úrovni každého ze čtyř stropů. Některá půjdou venkem, některá byty," uvedl Pacula. Práce odhaduje na další čtyři týdny. Teprve pak se budou moci obyvatelé opuštěných bytů vrátit domů.

Podle Paculy chybí v konstrukci panelového domu ocelová výztuž, která je obvyklá u novějších staveb. Domnívá se, že podobné problémy by mohly mít i další domy na tuzemských sídlištích.

Pracovníci demoliční firmy už odstranili tři nadzemní patra zničeného objektu, zbytky jeho suterénu odstraní, až bezpečně zajistí vnější zeď stojícího domu. Na tom dělníci pracovali v úterý.

Podle policie je nejpravděpodobnější verzí, že dům úmyslně vyhodil do vzduchu v noci na neděli 17. února sedmapadesátiletý Antonín Blažek. Se sousedy měl mnoho sporů a o byt kvůli dluhům přišel. Vystěhovat se měl právě v osudnou neděli. Výbuch zabil tři děti, dvě dospělé ženy a také Antonína Blažka. Jedenáct lidí utrpělo zranění. Dva jsou stále ve vážném stavu.

Reklama

Související články

Tragédie ve Frenštátě objektivem hasičů

Tři dny od tragédie, která mnohým lidem ve Frenštátě pod Radhoštěm změnila život, zveřejnili hasiči své vlastní záběry a fotografie, které jenom dokládají,...

Výběr článků

Načítám