Hlavní obsah

VV přivezly do Sněmovny "kalouskomat", vládě hrozí vyšetřováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci Věcí veřejných v úterý oznámili, že podají trestní oznámení na některé členy vlády kvůli údajnému porušení loterijního zákona. Strana ve Sněmovně rovněž představila upravený výherní automat, takzvaný "kalouskomat", na němž se místo tradičních symbolů hvězdiček, melounů a dalších objevily tváře politiků.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zástupci Věcí veřejných a jejich "kalouskomat"

Článek

Podle předsedy strany Radka Johna mohli členové vlády porušit zákon, když loni v květnu hlasovali proti nápravě údajného porušování loterijního zákona. "VV trestní oznámení podají během několika dnů, pokud vláda nebude konat," uvedl John.

Aktivní gambler tak za čtyři hodinky hry odchází s dluhem jeden milión korun
předseda VV Radek John

Podle Johna je loterijní zákon porušován například tím, že na interaktivních videoterminálech povoluje ministerstvo financí sázky i ve výši 1000 korun, zatímco norma umožňuje sázky jen dvě, pět nebo 50 korun. Při sázce 50 korun je prý maximální možná prohra za hodinu 10 000 korun, při vsazení tisícikoruny však stoupá až na 252 000 korun.

"Aktivní gambler tak za čtyři hodinky hry odchází s dluhem jeden milión korun, a to zcela proti zákonu," uvedl předseda VV, který také zmínil negativní sociální dopady herní závislosti, kterou u nás podle něj trpí kolem 100 000 lidí. Zákon je podle Johna porušován i nedodržováním ustanovení o zákazu umisťování přístrojů do blízkosti škol nebo pokud jde o délku vydávaných oprávnění.

Snad vláda začne konat, věří John

Na prohřešky proti loterijnímu zákonu upozornili prý ombudsman, Ústavní soud i Nejvyšší správní soud. "Stav, kdy vláda vědomě a dlouhodobě porušuje zákon, nemá obdoby," řekl také John. Vláda podle něj v minulosti slíbila dohlédnout na dodržování normy, když přijala usnesení, kterým ministerstvu financí uložila nápravu. V květnu loňského roku však prý úkol ministerstvu zrušila. Tím se ministři, kteří byli pro, mohli podle šéfa VV dopustit trestného činu neplnění povinnosti úřední osoby.

Trestní oznámení na členy kabinetu je podle Johna krajním řešením. "Máme tu zkušenost, že když se objeví tato možnost, tak vláda koná," řekl John, který prý stále věří v to, že vláda trestnímu oznámení svou činností předejde. Náprava by jí podle něj zabrala "pět minut".

Lžete, ohradilo se ministerstvo

Ministerstvo financí (MF) kritiku odmítlo. "Důrazně se ohrazujeme proti lžím, že by MF podporovalo hazard, či v této oblasti zůstávalo nečinné. Jen za uplynulý rok se podařilo snížit počet videoterminálů téměř o třetinu, zrušeno bylo asi 20 tisíc povolení," konstatoval mluvčí resortu Ondřej Jakob a dodal, že resortu nezbývá než postupovat v souladu s předpisy.

"Pokud jde o úpravu limitů technických herních zařízení, je tato otázka řešena komplexně legislativní cestou, a to v návrhu nového zákona o provozování sázkových her," dodal Jakob.

Reklama

Výběr článků

Načítám