Hlavní obsah

Zemanovi zbylo na účtu 1,6 miliónu, Schwarzenbergovi o čtyři milióny víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na volebním účtu Miloše Zemana (SPOZ) zbývalo k pondělí asi 1,6 miliónu korun. Nevyčerpaná částka na kontě poraženého Karla Schwarzenberga (TOP 09) byla o čtyři milióny korun vyšší. Nové příspěvky připsala banka na oba účty i dnes. Peníze, které kandidátům zůstanou, musí jít na dobročinné účely.

Foto: David W Cerny , Reuters

Miloš Zeman před slovním duelem s Janem Fischerem

Článek

"Pro kampaň před volbou je to pozdě, ale i po volbách bude potřeba hradit faktury," podotkl v poznámce jeden ze Schwarzenbergových přispěvatelů, od kterého získal vicepremiér v první den volebního finále tisícikorunu.

Pokud na volebních účtech kandidátů nějaké peníze zbudou, musí je podle volebního zákona převést na dobročinné účely. Účetnictví kampaně budou muset volební výbory všech devíti prezidentských kandidátů zveřejnit do konce března a současně je zaslat senátnímu mandátovému a imunitnímu výboru.

I v posledním týdnu se v poznámkách na kontech Zemana a Schwarzenberga objevovaly různé vzkazy dárců. Zejména u Zemana byly i negativní při příspěvcích v halířových až korunových řádech. Jeho kritici mu vyčítali například "arogantnost", "namyšlenost" a "bezcharakterní i zbabělé jednání a četné podpásové údery z volební kampaně".

Od jednoho z odpůrců dostal Zeman 140 korun "na cestu z Prahy domů po prohraných volbách" a od dalšího 30 korun "na panáka pro demagoga na sobotní a snad už i konečně definitivní cestu do politického zapomnění".

Zeman ve finále porazil Schwarzenberga rozdílem zhruba deseti procentních bodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám