Hlavní obsah

Inzerát proti Schwarzenbergovi zadal pražský advokát, bývalý důstojník StB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Společnost Ringier Axel Springer CZ, která vydává deník Blesk, v pátek sdělila, že celostránkový inzerát, který útočí na prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga, zadal pražský advokát Vladimír Zavadil.

Foto: ČTK

Hanlivý inzerát proti Karlu Schwarzenbergovi

Článek

Zavadil pracoval v několika advokátních kancelářích. Server iDnes napsal, že je bývalým důstojníkem Státní bezpečnosti a pracoval například s advokátem Miroslavem Janstou.

Ten je napojen na lidi z ČSSD, radil například jejímu bývalému předsedovi Jiřímu Paroubkovi.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Miroslav Jansta

Zavadil serveru řekl, že inzerát zadal sám, nikdo ho k tomu nenavedl. Nechtěl jím prý nikoho poškodit.

Mediální agentura Mindshare se v prohlášení zveřejněném na Faceboooku za inzerát omluvila Schwarzenbergovi "i všem občanům České republiky". Uvedla, že bylo zneužito jejích služeb. Inzerci prý objednala agentura Image CZ, která Mindshare neoznámila, že se jedná o inzerci namířenou proti jednomu z prezidentských kandidátů.

"Obsah inzerátu byl pak dodán zadavatelem přímo do vydavatelství Ringier Axel Springer CZ, což je postup obvyklý u všech více než 50 klientů agentury Mindshare," uvedla Mindshare, která chce podniknout veškeré kroky na ochranu svého dobrého jména.

Zadavatel chtěl podle Aktuálně.cz dát inzerát i do regionálních deníků vydavatelství Vltava-Labe-Press, který to prý odmítl.

Může jít o šíření poplašné zprávy

V inzerátu jsou podle Schwarzenbergova týmu uvedeny nepravdivé informace. Například ta, že kandidát děkuje za podporu sudetoněmeckého Landsmannschaftu Berndu Posseltovi. Ten toto tvrzení již ve čtvrtek ve vysílání České televize odmítl. Podle Schwarzenbergových spolupracovníků se proto může jednat o pomluvu.

"Žádný z výše uvedených výroků pan Karel Schwarzenberg nepronesl. Skutečnosti uvedené v inzerátu se nestaly," odmítli inzerát kandidátovi spolupracovníci, kteří vyzvali vydavatelství Ringier Axel Springer k okamžité nápravě. Schwarzenberg zároveň navrhl, aby bylo prošetřeno, zda není nepravdivý inzerát šířením poplašné zprávy.

Vzhledem k tomu, že u inzerce nebyl uveden zadavatel, mohl být rovněž porušen zákon. Schwarzenbergův tým podává kvůli inzerátu trestní oznámení.

Tým Miloše Zemana se od inzerátu distancoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám