Hlavní obsah

Osmáci se budou od září učit povinně druhý cizí jazyk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od nového školního roku se budou žáci základních škol učit nejpozději od osmé třídy i druhý cizí jazyk. Počítá s tím nová úprava centrálních osnov, kterou představilo ministerstvo školství. Počítá například i s tím, že se zlomky začnou vyučovat už na prvním stupni místo na druhém, do vyučování přibude výuka o korupci nebo finanční gramotnost.

Foto: Jiří Falout, Právo

Ilustrační foto

Článek

V současnosti začínají žáci s výukou prvního cizího jazyka povinně od třetí třídy, druhý cizí jazyk se dosud učil jako volitelný. Nově už ale bude výuka druhého cizího jazyka povinná od osmé třídy nebo i dřív, týdně pro ni bude vyčleněno šest vyučovacích hodin.

Žáci, kteří mají poruchu učení nebo zdravotní postižení, mohou být od druhého cizího jazyka osvobozeni, šestihodinovou dotaci určenou na druhý jazyk pak využijí k rozvíjení cizího jazyka, který se už učí.

Vzhledem k požadavkům, které jsou kladeny na žáky prvního stupně základní školy při mezinárodních výzkumech, bylo učivo o zlomcích a desetinných číslech přesunuto z druhého na první stupeň ZŠ, oznámilo ministerstvo také změny ve výuce matematiky. Tuto změnu doporučila i Jednota českých matematiků a fyziků, má vést ke zlepšení znalostí.

Povinná výuka finanční gramotnosti

Do osnov nově přibude také povinná výuka finanční gramotnosti, v jejímž rámci se žáci učí, jak zodpovědně spravovat rodinný rozpočet a nezadlužit se. Mnoho škol už finanční vzdělávání zavedlo.

Další změny se týkají posílení oblastí, které se už nyní ve školách vyučují. "Větší důraz bude kladen na dopravní výchovu, ochranu člověka za běžných rizik a mimořádných událostí, obranu vlasti, korupci, sexuální a rodinnou výchovu," sdělilo ministerstvo. Novinky zdůvodňuje tím, že narůstá počet dětských úrazů na silnicích nebo že lidé nevědí, jak se chovat například při záplavách. Co se týká sexuální výchovy, žáci by se ji měli začít učit chápat v souvislosti se vztahy, zdravím a morálkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám