Hlavní obsah

Projekty na čističku v Hostivici vyšly za devět let na 15 miliónů. Ještě se nekoplo

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pověstnou černou díru připomíná rekonstrukce čističky odpadních vod ve středočeském městečku Hostivice. Tři připravené projekty na nutné zvýšení kapacity čističky spolkly podle informací Práva během devíti let z prostředků města zhruba 15 miliónů, ale do země se ještě ani nekoplo.

Foto: Novinky

Čistička odpadních vod

Článek

Hostivice, ve které do svého loňského zatčení žil poslanec za ČSSD a bývalý hejtman David Rath, byla ostře sledována kvůli úspěšnému získávání krajských dotací v uplynulých letech.

U státních úřadů však s žádostmi o poskytnutí evropské dotace na rekonstrukci čističky celkem už pětkrát pohořela.

Naposledy v prosinci loňského roku zamítl městu poskytnout více než šedesátimiliónovou dotaci Státní fond životního prostředí (SFŽP).

„Tato žádost byla neakceptována z důvodu nesouhlasného stanoviska České inspekce životního prostředí, ve kterém se uvádí, že navržená technologie nepatří v ČR mezi ověřené typy vyhodnocené zkušebním provozem,“ sdělila Právu mluvčí SFŽP Lenka Brandtová.

Vedení města rozhodnutí fondu nepříjemně zaskočilo a už se proti němu také odvolalo. „Technologie s membránovou separací kalu se běžně ve světě užívá,“ řekl Právu místostarosta Hostivice Jiří Kučera. Technologie spočívá v biologickém čištění pomocí tzv. aktivovaného kalu, který se odděluje od vyčištěné vody přes speciální membrány.

Město možná osloví developery

Na projekt čističky v celkové hodnotě 81 miliónů korun město už získalo stavební povolení, výběrové řízení na stavitele dosud neproběhlo. Už před SFŽP zamítlo Hostivici dotaci také ministerstvo zemědělství, kvůli tomu, že tehdy ještě nebylo vydáno příslušné územní rozhodnutí.

Město se teď ještě v odvolání bude snažit úředníky přidělující eurodotace přesvědčit, že nová technologie je výhodná a bezpečná. Pokud by neuspělo, podle Kučery by poslední záchranou projektu mohl být případný příspěvek od developerů, kteří chtějí v Hostivici stavět.

Zatím poslední projekt rekonstrukce čističky začalo město připravovat v roce 2010. Na přípravu prvního projektu, který zastavilo rovněž neudělení dotace a nedostatek vlastních zdrojů, vynaložilo v letech 2004 až 2007 zhruba 2,7 miliónu korun.

Kvůli krachu tohoto plánu navíc Hostivice musela po soudním verdiktu firmě Ingos, která měla podle smlouvy rekonstrukci čističky provést, zaplatit za ušlý zisk a vynaložené náklady 7,5 miliónu Kč. Navíc by jí ještě měla uhradit poplatek za prodlení ve výši 1,5 miliónu Kč.

Ztroskotal i plán napojení na Prahu

Fiaskem skončil také druhý plán zastupitelstva Hostivice. To v roce 2007 rozhodlo o řešení situace napojením na nedalekou pražskou kanalizaci. Toto rozhodnutí se ale opět ukázalo jako problematické, mj. proto, že by v Hostivici skokově zdražilo stočné až na dvojnásobek. Navíc Praha měla podmínku, že do její kanalizace nesmějí být vypouštěny dešťové vody.

Splnění této podmínky by si ze strany Hostivice vyžádalo další velké výdaje. Dvě žádosti o dotaci však byly SFŽP opět zamítnuty. A tak město i od tohoto projektu upustilo, přestože na jeho přípravu v letech 2008 až 2010 vynaložilo 4,5 miliónu Kč.

Počet obyvatel Hostivice, která leží v těsném sousedství Prahy, rychle roste. I s přilehlými obcemi má aglomerace přes 9300 obyvatel. Jejich počet stoupl mohutnou výstavbou. Kvůli nedostatečné kapacitě čistírny se ale nové domy nemohou ke kanalizaci připojovat. To rozvoj obce brzdí.

Problémy se sháněním financí na rekonstrukci čističky v domovské obci Davida Ratha jsou zajímavé v kontrastu s tím, že z kraje získala za necelé čtyři roky Rathova působení ve funkci hejtmana na dotacích zhruba 75 miliónů korun. Peníze šly na rekonstrukci mateřské a základní školy, budovy městského úřadu, kanalizaci nebo obnovu zeleně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám