Hlavní obsah

Plzeňské referendum má problém, ovlivnil ho leták mezi prezidenty

Novinky, Ivan Blažek

Stovky voličů na plzeňském sídlišti Lochotín údajně dostaly v úřední obálce k prezidentským volbám leták k nadcházejícímu místnímu referendu o projektu obřího multifunkčního centra Corso. Investor stavby za více než dvě miliardy korun, společnost Amádeus Plzeň, nyní zvažuje, že referendum, který by mohlo jejich projekt zmařit, napadne u soudu.

Foto: archiv, Právo

Multifunkční komplex Corso má zaplnit rozlehlý prostor podél Americké třídy v centru Plzně (vizualizace projektu)

Článek

Zmíněný leták lidi nabádá, aby v plebiscitu řekli ANO, což by radnici zavázalo k boji proti výstavbě Corsa.

„V pondělí jsme dostali informaci, že k této věci došlo v několika ulicích na Lochotíně, což může podle našeho odhadu zahrnovat až pět tisíc obyvatel, tedy kolem dvou tisíc voličů,“ sdělil zástupce investora Jan Petřík. „Tuto informaci jsme obdrželi z více než deseti na sobě nezávislých zdrojů. Jednu z obálek nám donesl jeden z občanů, který je ochoten tuto věc dosvědčit,“ uvedl Petřík.

„Budeme muset udělat adekvátní opatření. V úterý ráno dáme podnět na magistrát, aby se tím zabýval a zjistil, jak je to možné. Nemyslím, že by se toho dopustil někdo z úředníků magistrátu, možná se tak stalo na úrovni distribuce, snad je to pochybení jednoho člověka, který ty letáky roznášel. Pokud se potvrdí ovlivnění tak velké masy osob, budeme zvažovat, že po referendu, ať už dopadne jakkoliv, podáme k soudu návrh na jeho zrušení,“ upozornil Petřík.

Problémy se měly vyskytnout v ulicích Elišky Krásnohorské, Ledecké, Sokolovské a Komenského. V jiných částech Plzně podle Petříka k ničemu podobnému nedošlo.

„Nejde jen o to, že bylo pět tisíc lidí ovlivněno, jak mají hlasovat v referendu. Jde i o to, že se leták dostal do obálek pro prezidentskou volbu. To je děsné faux-pas,“ konstatoval Petřík.

Aktivista Martin Marek z přípravného výboru referenda sdělil, že vina nemůže být na jejich straně. „My nejsme ten, kdo obálky distribuuje, to je tuším věc městského obvodu či magistrátu. Nic o tom nevíme,“ řekl Právu Marek.

Referendum, které si vyžádalo na patnáct tisíc Plzeňáků, se bude konat v termínu prezidentských voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám