Hlavní obsah

Láska odolala i mrazu, na milého čekala u věznice dlouhé hodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhé hodiny v mrazu, sněhu a větru čekala ve čtvrtek devětatřicetiletá Kateřina Slívková před branou věznice v Ostravě-Heřmanicích. Věřila a doufala v to, že propustí díky amnestii prezidenta i jejího druha. Nakonec se promrzlá žena dočkala a se slzami v očích partnera objala.

Žena čekala na svého druha před vězením dlouhé hodinyVideo: ČTK

 
Článek

Hned na to mu oblékla zimní bundu, kterou v tašce přinesla. Do vězení o čtyři roky mladší Martin Muška nastoupil loni v srpnu jen v tričku s krátkým rukávem.

Před věznicí Slívková postávala už od časného rána. "Přišla jsem se zeptat. Bavit se se mnou ale nikdo nechce. Věřím, že ho pustí už dnes. Počkám si tady na něj. Celou noc jsem nespala. Nemůžu se totiž dočkat," svěřila se žena.

A měla štěstí. Pracovníci věznice ve čtvrtek amnestované propouštěli jen pozvolna. Trpělivostí se v chladném a větrném počasí museli obrnit všichni čekající. Jak novináři, tak příbuzní. Muška byl přibližně dvacátým mužem, který od rána věznici opustil. Bylo krátce po 11:00, když svou družku poprvé spatřil a objal. "Věděl jsem, že tu bude. Tak dobře ji znám," řekl.

Nenastoupil veřejně prospěšné práce

Do vězení nastoupil kvůli neplacení alimentů. Původně dostal trest veřejně prospěšných prací. Ten ale nevykonal, a tak musel do vězení. "Bral jsem to moc na lehkou váhu. Všechno. Placení i trest," řekl. Do vězení už zpátky nechce. Věří tomu, že najde práci a bude žít řádným životem.

Spolu s Kateřinou se pak ruku v ruce vydali na zastávku trolejbusu, kde se alespoň částečně ukryli před větrem. "Musíme to dnes spolu oslavit. Zítra pojedeme do Jistebníku za mou maminkou a oslavíme to znova," plánovali společně další dny.

Propouštění vězňů v ostravské věznici potrvá ve čtvrtek celý den. Celkem ji opustí 238 mužů. Soudci tam ráno dokončili práci, prošli spisy 700 odsouzených. "Soudci u nás pracovali do rána. Byli tady až do šesti hodin. O všech propuštěných už rozhodli. Nyní mohou ještě rozhodovat třeba o snížení některých trestů," řekla mluvčí věznice Martina Chumová s tím, že amnestovaní nápravné zařízení opouštějí postupně.

Téměř u konce je propouštění amnestovaných ve věznici v Karviné. Tamní soudci přiznali podmínky pro propuštění 40 lidem. "Všichni věznici opustili ve středu odpoledne, večer a v noci. Do půlnoci byli všichni venku," řekla mluvčí věznice Eva Loučková. Doplnila, že tři složitější případy ještě posoudí Krajský soud v Ostravě.

Reklama

Související články

Amnestie pojede nonstop, policie posílí hlídky

Věznice budou propouštět trestance na základě prezidentské amnestie nonstop v průběhu celého dne. Po jednání pracovní skupiny to ve středu uvedl šéf vězeňské...

Výběr článků

Načítám