Hlavní obsah

Mezi vězni v Opavě panuje radost, na svobodu jich odejde téměř třetina

Právo, hon, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Obrovskou radost novoroční rozhodnutí Václava Klause způsobilo ve věznici Opavě. Podle prvních odhadů by brány zdejší věznice mohla opustit téměř třetina vězňů, a to mužů i žen.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Informaci v úterý večer potvrdil ředitel věznice Ivo Turok. „Trest si v Opavě odpykává 450 odsouzených. Podle našich prvních odhadů by se amnestie měla týkat asi 130 z nich. Jde o zhruba 70 mužů a 60 žen,“ řekl Turok.

Vysoké procento je podle něj dané tím, že v Opavě si na rozdíl od řady jiných věznic odpykává trest velký počet lidí, odsouzených za méně závažnou trestnou činnost.

Zatím není jasné, zda se veškeré formality spojené s propuštěním stihnou již během středy, anebo se rozhodování protáhne na více dnů. „Ve středu dopoledne dorazí do věznice několik soudců, kteří si budou brát jeden spis po druhém. První vězni by mohli být propuštěni na svobodu v odpoledních hodinách,“ dodal ředitel věznice.

V Brně pustí první lidi odpoledne

Z brněnské věznice začnou pouštět amnestované nejprve ve středu odpoledne. Podle mluvčí věznice Dany Krejčířové nelze jen tak v osm ráno otevřít brány a lidi vypustit ven.

„Musíme se domluvit, jak to bude se soudci, kteří to budou mít na starosti, jestli dojedou k nám do vězení. Další čas zabere prozkoumání spisů, musí se pak vyhotovit rozhodnutí a dodržet všechny formální náležitosti,“ vysvětlila Krejčířová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám