Hlavní obsah

Lidé na demonstraci v Ústí odmítli rostoucí vliv komunistů

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 150 lidí ve středu odpoledne na demonstraci v centru Ústí nad Labem protestovalo proti vládnutí komunistů a jejich posilujícímu vlivu na hejtmanstvích a radnicích. Demonstraci svolala ústecká nová iniciativa Neotvírejme komunistům dveře, které vadí hlavně ochota ostatních politických stran s komunisty spolupracovat.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Na demonstraci se sešlo zhruba 150 lidí.

Článek

Za iniciativou Neotvírejme komunistům dveře stojí hlavně lidé z ústecké komunální politiky a občanských sdružení. „Komunisté se nezměnili a pořád chtějí upevňovat svou moc. Chceme, aby si demokratické strany uvědomily, že spolupracovat s komunisty je prostě nepřijatelné,“ řekl svolavatel demonstrace, vysokoškolský pedagog Radim Holeček (ODS).

Komunistům protestní akce víceméně nevadí. „Pokud s tím někdo nesouhlasí a protest dává slušnou formou najevo, je to právo každého občana. Podle toho, jak lidé u voleb rozhodli, byla ustavena nová krajská koalice,“ řekl k protestům hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

Protestujícím vadilo, že se komunisté jasně neodstřihli od své minulosti a ani nezměnili název strany, jako se to stalo v řadě okolních zemí. Bubeníček ale tvrdí, že by se nemělo ohlížet zpět. „Úkolem nové krajské vlády je dívat se dopředu, máme před sebou čtyřleté období,“ dodal.

Podobné iniciativy na západě a jihu Čech

Iniciativa Neotvírejme komunistům dveře se vzájemně podpořila s podobnými iniciativami v jižních a západních Čechách, kde také komunisté po volbách posílili. Organizátoři četli i pozdrav hudebníka Davida Kollera, který vzkázal: „Neotvírejte dveře cizím lidem, neotvírejte neochočeným zvířatům a hlavně ne komunistům.“

Protikomunistickou demonstraci letos zažilo Ústí nad Labem už krátce po krajských volbách. Bývalí studenti z listopadové revoluce v roce 1989 připomněli spíš recesí a humorem čtyřicetiletou vládu bývalého komunistického režimu. Akce se tehdy zúčastnila zhruba stovka lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám