Hlavní obsah

Změny koaliční smlouvy musí stát na podpoře ekonomiky, shodla se ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prioritami revidované koaliční smlouvy by podle představitelů ODS měla být prorůstová opatření stimulující ekonomiku. Po jednání výkonné rady to řekl místopředseda ODS a ministr průmyslu Martin Kuba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS)

Článek

Podpora hospodářského růstu má být komplexem řady opatření, nemá být na úkor zadlužování státu a zdraví veřejných financí.

"ODS je přesvědčena, že vláda by teď měla zaměřit všechny svoje kroky na maximální podporu hospodářského růstu ČR. Považujeme to za klíčové v této fázi vlády," řekl Kuba.

Sérii opatření, na jejichž návrhu spolupracovali také zástupci podnikatelské sféry, bude projednávat vláda. Jednotlivé kroky by měly být zahrnuty právě do nové podoby koaliční smlouvy.

"Je důležité v koaliční smlouvě vypíchnout taková (opatření), která jsme schopni rychle realizovat, a která mají dobrý dopad na hospodářství," uvedl Kuba. ODS chce podle něj zároveň být ve vládě garantem, že navržená opatření budou prosazovaná a včas realizovaná napříč všemi ministerstvy.

Všechna razítka na jednom úřadě

Za jeden z kroků, který by měl podnikatelské sféře ulevit, je například zjednodušení administrativních úkonů či zrušení agend, které podniky omezují a zdržují. Příkladem by mohlo být podle Kuby například vytvoření takzvaného one stop shopu pro exportéry, kde na jednom místě dostanou všechna potřebná razítka. "A nebudou muset zaměstnávat člověka, který na jeden exportní případ jezdí 14 dní po úřadech, než posbírá všechna potřebná razítka," uvedl Kuba.

Výkonná rada ODS v sobotu také konstatovala, že vláda by se měla v následující době zaměřovat na snižování nákladů ve státní správě slučováním a rušením nadbytečných agend a úřadů. Občanští demokraté vyjádřili podporu například sloučení ministerstev dopravy a průmyslu a obchodu a vytvoření společného ministerstva hospodářství ke konci řádného volebního období.

Nadbíhání komunistům je nedůstojné

Vedle toho se výkonná rada vymezila vůči prohlubující se spolupráci ČSSD a KSČM a "podbízení se" levicových prezidentských kandidátů vůči vedení komunistů.

Občanské demokraty naopak vyzvala, aby podpořili stranického kandidáta Přemysla Sobotku.

Reklama

Výběr článků

Načítám