Hlavní obsah

Milovníci vojenské historie opět bojovali u Slavkova

Právo, Jan Trojan

Téměř 900 vojáků v uniformách z počátku 19. století, členů vojenských historických klubů z 11 evropských zemí, předvádělo v sobotu odpoledne výjevy ze slavné Bitvy tří císařů, známé také jako bitva u Slavkova. Na upraveném poli v sousedství Tvarožné na Brněnsku nastoupily armády Francie, Varšavského vévodství, Rakouska, Ruska a Saska, vyjelo na 60 koní a neustále střílelo 15 děl.

Foto: Jan Trojan, Právo

Postrachem Rakušanů i Rusů byli Napoleonovi dělostřelci.

Článek

Bojovalo se samozřejmě jen symbolicky, protože „vzpomínkové akce nejsou oslavou Napoleona či jeho vítězství z 2. prosince 1805 a už vůbec nejsou oslavou války či bitvy,“ zdůrazňují pořadatelé. Přesto také tentokrát bylo možné vidět náznaky soubojů na šavle i šarvátek pěchoty.

„Politické a válečné události, které ve své době Evropu zásadním způsobem ovlivnily a dlouho pak rozdělovaly, se s odstupem staly prostředkem k setkávání a společným zájmem mnoha lidí z různých zemí světa. Cílem akcí je připomínka a podpora poznávání společné evropské historie,“ uvedli organizátoři, tedy členové Projektu Austerlitz, AusterlitzPro, město Slavkov u Brna, obce Prace a Tvarožná a C.E.N.S. ve spolupráci s dalšími obcemi bojiště. Akci finančně zabezpečil Jihomoravský kraj.

Největším společným nepřítelem i za slunečního svitu byla zima, přesto přijelo přes 10 000 diváků, o něco více než vloni, sdělil Miroslav Jandora z generálního štábu organizátorů. Ostatně diváci měli dobré podmínky. Výhled, občerstvení od halušek po chleba se sádlem a díky ozvučenému průvodnímu slovu historika Jiřího Kovaříka měli také přehled o bitvě.

Foto: Jan Trojan, Právo

Také novodobí vojáci vytvořili dokonalou iluzi bitevní vřavy.

Letošní její scénář byl inspirován závěrečnou fází rozhodujících bojů na Prateckých výšinách. Přihlížející tak nejen viděli, ale taky slyšeli třeba o kvalitním výcviku Napoleonovy armády a naopak o mizérii v Rusku, kde vojáci cara Alexandra I. za rok vystřelili cvičně sotva dvakrát, protože se šetřilo municí.

Nikdo nebyl tentokrát zraněn, několik obětavců simulovalo přibližně 20 000 skutečných padlých ze všech armád.

Bitevní ukázky byly největší součástí čtyřdenních oslav letos již 207. výročí bitvy. Slavilo se i v Brně, na zámku ve Slavkově a v neděli se koná v 10.30 hodin pietní akt u Mohyly míru jako vzpomínka na civilní oběti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám