Hlavní obsah

Ministr obrany Vondra rezignoval

Praha
Aktualizováno

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) ve středu oznámil svou rezignaci, která nabude účinnosti příští pátek. Důvodem je prý nedostatečná důvěra voličů projevená prohrou v říjnových senátních volbách. Premiér Petr Nečas (ODS) nesdělil, kdo by mohl Vondru ve vládě nahradit, nicméně představu o Vondrově nástupci už prý má.

Ministr obrany Alexandr Vondra oznámil svoji rezignaciVideo: Novinky

 
Článek

Vondra na tiskové konferenci uvedl, že ministr potřebuje k výkonu své funkce jednak kompetenci a jednak důvěru voličů. „Senátní volby letos na podzim ukázaly, že dostatečnou důvěru voličů nemám,“ řekl Vondra, který se v senátních volbách neprobojoval ani do druhého kola.

O tom, že rezignuje, se prý s Nečasem dohodl už po volebním propadáku. Dohodli se však, že to oznámí později, a to i s ohledem na nutnost schválit státní rozpočet na příští rok. Ten se ve Sněmovně projednává právě ve středu.

Vondra z úřadu odejde příští pátek. Do té doby se prý chce ještě zúčastnit jednání Bezpečnostní rady státu a bude informovat o jednání se Švédskem o pronájmech letounů gripen.

Nejkompetentnější ministr obrany

Nečas Vondrovi poděkoval za kvalitní práci. Vondru označil za nejkompetentnějšího ministra obrany za posledních 20 let.

Uvedl, že s Vondrou i nadále počítá, nyní mu ale dá čas na odpočinek. Také sám odstupující ministr uvedl, že si chce v následujících týdnech užít předvánočního volna, které stráví s rodinou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Na dotaz, zda již Nečas ví, kým Vondru v čele resortu nahradí, odpověděl Nečas pouze, že "má představu".

Nahnuté to měl dlouho

O Vondrově konci ve vládě se spekulovalo delší dobu. Jeho největší problémy ale nesouvisejí s jeho nynějším angažmá na ministerstvu obrany, ale s dobou, kdy ve vládě Mirka Topolánka (ODS) působil jako vicepremiér pro evropské záležitosti zodpovědný za přípravu předsednictví. Právě do té doby spadá kauza Promopro. Vondra se už dříve hájil tím, že u zakázek přidělených Promopru neznal detaily. Policie v kauze obvinila 12 lidí, Vondru ne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra oznámil svou rezignaci. Na snímku vpravo premiér Petr Nečas.

Vondra byl posledním ministrem ODS, kterého Nečas ve své vládě ještě nevyměnil. Opozice vyzývala Vondru k odchodu dlouhodobě, poslední vlna spekulací o Vondrově konci se objevila v souvislosti s tím, že v podzimních volbách neobhájil post senátora a následně na sjezdu ODS skončil jako místopředseda strany.

Z původní patnáctičlenné Nečasovy vládní sestavy zbylo už jen pět členů kabinetu včetně premiéra. Své pozice si zatím udrželi ministři financí Miroslav Kalousek, zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, zdravotnictví Leoš Heger (všichni TOP 09) a pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM, dříve VV). Zatím poslední odchod se odehrál na ministerstvu dopravy. Ministr Pavel Dobeš (LIDEM) ale dal premiérovi rezignaci až k datu 3. prosince.

Anketa

Jak byste oznámkovali Alexandra Vondru za jeho práci na ministerstvu obrany?
1
5,8 %
2
2,1 %
3
2,3 %
4
3,4 %
5
86,4 %
Celkem hlasovalo 35921 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám