Hlavní obsah

Bursík nedokázal sesadit Lišku z čela zelených

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Třebová

Post lídra Strany zelených v České Třebové obhájil v sobotu po lítém, několikahodinovém boji, plném dlouhých slovních přestřelek, staronový předseda strany Ondřej Liška. Získal 106 ze 199 hlasů. Jeho největším sokem v bitvě o předsednický post byl bývalý lídr strany Martin Bursík, který na post lídra strany rezignoval v roce 2009. Ten nakonec získal 70 hlasů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ondřej Liška (SZ)

Článek

V České Třebové si zelení navíc volí mimo předsedy strany také tři místopředsedy, které v předsednictvu strany doplní ještě další tři členové.

Bursík na sjezdu strany vytáhl do boje proti Liškovi s myšlenkou na nutnost navázat na úspěch strany ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2006. Hlavnímu soupeři v boji o předsednický post vytýkal především odklon strany doleva a nedostatek prosazování ekologických témat. „Strana zelených nyní míří jasně doleva,“ uvedl Bursík, který ale přitom kritizoval i současnou koalici.

„Nevidím žádný koaliční potenciál pro směřování k pravici,“ reagoval na sjezdu Liška. Navíc kontroval tím, že Bursík nechal stranu na holičkách, když ztrácela své voliče a potácela se v ekonomických problémech.

Konsolidace a stabilizace

Podle Lišky se strana pod svým vedením konsolidovala a ekonomicky stabilizovala. „Strana nabrala bezesporu nový směr. Bylo by chybou navazovat na tradice strany za vlády Topolánka,“ míní Liška. Bursík se bránil tím, že by bylo nebylo fér nyní plivat na práci zelených ve vládě Topolánka, když byla strana součástí koalice.

Strana zelených se s nově zvoleným vedením chce pokusit uspět v parlamentních volbách a vrátit se znovu do Sněmovny. Za současný úspěch považují zelení, že se s jejich podporou dostala v podzimních senátních volbách do horní komory parlamentu bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová a někdejší šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. V prezidentské kampani má jednoznačnou podporu zelených herečka Táňa Fischerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám