Hlavní obsah

Kandidáti na prezidenta už vyškrtali tisíce podpisů. Donaldy i Chocholoušky

Právo, Jan Martinek, Jan Rovenský

Spekulaci, kterou bez udání zdroje rozšířila v neděli jedna menší tisková agentura, že by až polovina podpisů pod prezidentskými peticemi mohla být falešná, označil ředitel odboru všeobecné správy na ministerstvu vnitra Václav Henych za podivnou. I tak to ale některé kandidáty na Hrad pořádně znervóznělo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Franz

Článek

Jana Bobošíková, která nasbírala 55 tisíc podpisů, jen o pět tisíc nad povinnou hranici, Právu přiznala, že podpisy její tým neověřoval, ale škrtal očividné nesmysly. „Nebylo to v našich silách a ani jsme neměli právo po lidech žádat občanku. Vyškrtali jsme jen takové podpisy jako Chocholoušek, Bohnice nebo Kačer Donald, Disneyland,“ řekla s tím, že v rámci vnitřní kontroly odfiltrovali její lidé až sedm tisíc podpisů.

Podle ní je zákon o přímé volbě „naprosto špatný a zmršený“. „Pokud registr občanů funguje stejně jako registr vozidel, pak je celá kontrola na vodě,“ podotkla Bobošíková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomio Koamura ve čtvrtek představil svou prezidentskou kampaň.

Jak dodala, častá chyba také je, že lidé uváděli poštovní adresu, nikoli trvalé bydliště, jak žádá zákon.

Také senátor Tomio Okamura (61 500 podpisů) autenticitu jmen nijak nehlídal. „Neměl jsem možnost pravost kontrolovat. Vše bylo na dobré vůli lidí,“ řekl Právu.

Vladimír Dlouhý (60 tisíc podpisů) byl ve své odpovědi strohý. „Samozřejmě že jsme se snažili ověřovat pravost podpisů. Ale dohodli jsme se, že to nebudeme komentovat,“ řekl Právu.

Václav Henych o ověřování podpisů Právu řekl: „Petice se naskenují, petenti se zkonfrontují s evidencí obyvatel a registrem. Tím se ztotožní 50 až 70 procent podpisů, zbytek bude ručně zpracován ve dvou kolech.“

Jasno bude 23. 11., začnou pak soudy?

Podle něj se o tom, kdo se bude moci pustit do boje o Hrad, rozhodne 23. listopadu. Kandidáti pak budou mít dva dny na případné odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu, který musí případný verdikt vynést do 13. prosince. „O den později se pak budou losovat čísla kandidátů,“ dodal Henych.

Jak už ale varoval šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský, existuje nebezpečí, že by se některý z kandidátů mohl obrátit na ÚS, a tím ohrozit přímou volbu, jejíž první kolo je vyhlášeno na 11. a 12. ledna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer přestavuje svůj program

Tým Jana Fischera (101 tisíc podpisů) se potíží po přezkumu pravosti podpisů neobává. Jana Víšková z volební kanceláře řekla Právu, že si tým vybíral spolehlivé osoby, které byly proškoleny o náležitostech petice.

„Zároveň jsme petiční archy průběžně kontrolovali, abychom vyřadili záznamy na první pohled neplatné. Do centrálního registru obyvatel sice přístup nemáme, ale riziko neuznání některých podpisů jsme omezili na minimum,“ uvedla.

Předseda zemanovců Vratislav Mynář je prý „docela klidný“. Sběr pro Miloše Zemana (105 tisíc podpisů) partaj rozdělila do tří etap, celkem vnitřní kontrolou vyřadila 10 tisíc podpisů.

„První etapa byla po stranické linii, to je asi 50 tisíc krví podepsaných členů, sympatizantů a lidí, ke kterým máme nejblíž. V druhé etapě externí petiční tým sbíral podpisy a kontroloval občanky, pokud na to lidé kývli. A třetí etapa byly petice poslané poštou, kde možná mohlo dojít k nějakým provokacím,“ řekl Právu.

Vyřadili jsme nečitelné podpisy, také ty, kde nebyly vyplněny všechny údaje. Odchylka záměrně zkreslených údajů bude v řádu procent, určitě ne desítek procent.
Jakub Hussar<em> </em>

Pravost podpisů osobně kontrolovala herečka Táňa Fischerová. „Prošli jsme každé jedno jméno a vyřadili jsme kolem desítky tisíc podpisů,“ uvedla pro Právo herečka, která podpisů nasbírala 72 500.

Fischerová doplnila, že nejčastěji lidé uváděli neúplné adresy či data narození. „Objevil se i humor, někdo se například podepsal jako Boris Godunov,“ dodala.

Zuzana Roithová informace o nepravosti podpisů považuje za „neférovou kampaň některého z kandidátů, kteří zvolili metodu podpory senátorů či poslanců“. Podle ní v 81 tisících podpisech, které odevzdala na vnitro, je chyb minimum.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Táňa Fischerová na archivním snímku

„Věnovali jsme čas přípravě a školení lidí, kteří sbírali podpisy. Mí podporovatelé mluvili s lidmi, říkali jim, o koho petici jde. Navíc na každém archu je podepsán člověk, který ručí za podpis deseti lidí na daném listě,“ uvedla.

Předseda iniciativy Vladimír Franz prezidentem Jakub Hussar označil informaci o polovině neplatných hlasů za poplašnou zprávu.

„Je to výrok vytržený z kontextu. My jsme sami pravost podpisů důkladně kontrolovali. Vyřadili jsme nečitelné podpisy, také ty, kde nebyly vyplněny všechny údaje. Odchylka záměrně zkreslených údajů bude v řádu procent, určitě ne desítek procent,“ řekl Právu Hussarl. Franz nasbíral 88 tisíc podpisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám