Hlavní obsah

Chaos na kongresu možná bude, Nečas ale obhájí, soudí Pospíšil

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil v rozhovoru pro Právo řekl, že z regionálních sněmů nelze usuzovat skutečný výsledek volby předsedy ODS. Nemyslí si ani, že by se přímo na kongresu někdo rozhodl kandidovat proti Nečasovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

Pane místopředsedo ODS, jak hodnotíte nominace z regionálních sněmů?

Vypadá to, že zatím bude méně kandidátů do vedení ODS než na jiných kongresech. Ale vyčkejme, zatím proběhla jen polovina regionálních sněmů.

Některé z nich nenominovaly na předsedu nikoho.

Z těchto nominací nelze nic dedukovat. Jak sám Petr Nečas ví, při jeho kandidatuře proti Mirku Topolánkovi měl nominace z většiny regionálních sněmů a nakonec vyhrál Topolánek. Já osobně nepřikládám regionálním sněmům velkou váhu. Je to pouze jakási indikace. Samotní delegáti většinou neodpovídají rozložení regionálních sněmů a za plentou v tajné volbě se rozhodují podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Z toho tedy nelze indikovat podporu nebo nepodporu Petru Nečasovi.

Může přesto nastat situace, že by Nečas, jako jediný kandidát, hlasy nedostal?

Stát se může cokoliv. Předpokládám ale, že Petr Nečas bude zvolen. Opak je podle mě málo pravděpodobný.

Co když se protikandidát zvedne přímo na kongresu…

Já tomu moc nevěřím. Nikdy nelze vyloučit taková krizová řešení, že se na místě generují kandidáti do funkcí, ale osobně tento scénář nepředpokládám.

Souhlasíte s Nečasem, který to přirovnal k puči?

Nemyslím si, že by se to rovnalo puči. Každý může kandidovat, když mu to umožňují stanovy a vnitřní předpisy ODS. Náhodný a chaotický vývoj na kongresu nelze vyloučit, patří to k politice. Pouze konstatuji, že je mnohem více pravděpodobné, že Petr Nečas bude zvolen, bude-li jediným kandidátem, což je v této chvíli jisté asi na 99,9 procenta.

Vylučujete, že byste se Nečasovi na poslední chvíli přece jen postavil?

Já to vylučuji.

Reklama

Výběr článků

Načítám