Hlavní obsah

Marta Kubišová převzala francouzský Řád čestné legie

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zpěvačka Marta Kubišová převzala v pondělí na půdě francouzského velvyslanectví v Praze Řád čestné legie. Jedná se o vůbec nejvyšší francouzské státní vyznamenání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vyznamenání předal Martě Kubišové francouzský velvyslanec Pierre Lévy.

Článek

Vyznamenání předal Kubišové francouzský velvyslanec v Česku Pierre Lévy. Připomněl kariéru české zpěvačky a významné momenty v jejím životě.

"Francouzská republika takto ocenila vynikající přispění k politické svobodě," uvedl Lévy, který podle svých slov ocenil nejen uměleckou kariéru Kubišové, ale i její angažmá v Chartě 77.

Vyznamenání získali Masaryk i Havel 

Marta Kubišová oslaví v listopadu sedmdesátiny. Je jednou z nejvýznamnějších českých zpěvaček. V minulém století se stala symbolem Pražského jara. Její Modlitba pro Martu zněla v roce 1968 na odpor proti okupantům i později v roce 1989 z balkónu pražského Melantrichu.

Řád čestné legie je nejvyšším státním vyznamenáním Francie. Z Čechů jej obdrželi například bývalí prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a Václav Havel, disident a politik Jiří Dienstbier, válečný veterán František Fajtl, režisér Miloš Forman či spisovatel Milan Kundera.

Marta Kubišová - Modlitba pro MartuVideo: Česká televize

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám