Hlavní obsah

Primátor Svoboda připustil, že válčí se svým náměstkem Noskem

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vnitrostranický boj zmítá pražskou ODS. Ukázala to ve středu večer usnesení sdružení v Praze 8, která vyjádřila svou podporu primátorovi a šéfovi pražské ODS Bohuslavu Svobodovi. Zároveň zavázala své členy, aby nic nepodnikali proti koalicím s TOP 09 na radnici Prahy 8 a na magistrátu. K nominacím na kongres se vůbec nedostali.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

Usnesení míří především proti Svobodovu náměstkovi pro dopravu Josefu Noskovi (ODS), který byl dlouholetým starostou Prahy 8. „Já si myslím, že Josef Nosek hraje svoji hru, která nemá podporu v jeho rodném sdružení, a to je pro mě rozhodující věc,“ řekl novinářům Svoboda.

Nosek Svobodu podporoval před rokem při vzniku koalice s TOP 09 na pražském magistrátu proti skupině kolem poslance a bývalého šéfa pražské ODS Borise Šťastného. Rozhádali se však kvůli dopravnímu podniku. Podle Svobody nepřátelství trvá.

„Náš současný vztah je v této oblasti válečný, protože Josef Nosek přišel s požadavkem, abychom v rozpočtu navýšili peníze pro DP o skoro 2 miliardy korun,“ uvedl Svoboda.

Nosek připustil názorové rozdíly. „Ale rozhodně bych neřekl, že jsem se svým primátorem ve válečném stavu,“ reagoval pro Právo. Podle něj by se neměla před 2. kolem senátních voleb jitřit vnitrostranická situace. Nosek řekl, že ODS v Praze 8 dlouho vedl a že se vždy podařilo obhájit senátorský mandát. „V době voleb je nutné držet spolu, ani názorové rozdíly nejsou tak důležité jako volební výsledek,“ naznačil Nosek, že o mnohém v pražské ODS rozhodne úspěšnost jejích kandidátů.

Místostarosta Ondřej Gros (ODS) uvedl, že zástupci ODS v Praze 8 budou s primátorem čelit případným pokusům o to, aby byl regionální sněm volební, a také případnému puči na radnici.

Svoboda uvedl, že nemá rád hlasy, které říkají, kolik senátorských mandátů v Praze pro ODS v minulosti získali. „Je to možná náznak toho, že některá skupina by chtěla něco měnit. Já si nemyslím, že na radnici, ale třeba ve straně jako takové,“ dodal primátor. Pražskou ODS kolují zatím nepodložené spekulace o možných námluvách mezi TOP 09 a ČSSD na magistrátu, změny by se prý neměly vyhnout ani radnici Prahy 8.

Na otázku, proč na oblastním sněmu ani nezazněla podpora šéfovi ODS Petru Nečasovi, Svoboda odpověděl: „Bude tam hodně taktizování. ODS musí vyhodnotit výsledek voleb, vyrovnat se s nimi, a to může měnit poměry úvah.“ Praha by podle primátora měla mít ve vedení strany svého zástupce. Nikdo konkrétní zatím nebyl navržen.

Reklama

Výběr článků

Načítám