Hlavní obsah

Havlová vysoudila celou Lucernu, konkurzní správce neuspěl

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Švagrové zesnulého bývalého prezidenta Dagmar Havlové definitivně patří celý palác Lucerna. Pravomocně to ve středu potvrdil odvolací pražský vrchní soud s tím, že Havlová koupila před lety polovinu paláce za přiměřenou cenu. Druhou půli jí už dříve daroval její manžel a exprezidentův bratr Ivan.

Foto: Profimedia.cz

Pasáž Lucerna v Praze

Článek

Vrchní soud tak zamítl odvolání konkurzního správce zkrachovalé společnosti Chemapol Reality (CH.R.). Spor se již dvakrát objevil před pražským vrchním soudem, který ho pokaždé vrátil k novému projednání městskému soudu. Naposledy také rozhodl, že se jím musí zabývat jiný soudce. Ten ve prospěch Havlové rozhodl již loni v dubnu.

Společnost Chemapol Reality v roce 1997 odkoupila od exprezidenta polovinu Lucerny za 200 miliónů korun a o dva roky později ji prodala Havlové za 145 miliónů. Podle konkurzního správce však byla sleva 55 miliónů nepochopitelná. Řekl, že CH.R. prodávala polovinu Lucerny v situaci, kdy měla výrazně omezené možnosti se volně rozhodovat.

Slovenská Tatra banka podala v roce 1999 návrh na konkurz CH.R. a Havlová odkoupila od věřitelů pohledávky vůči firmě ve výši 230 miliónů korun. Vzala si na to úvěr jištěný druhou polovinou Lucerny. Celkem 30 miliónů zaplatila hotově a na 115 miliónů použila pohledávky. Zbytek pohledávek prý firmě prominula. Správce konkurzu ale řekl, že obě strany uzavřely dohodu o narovnání, nikoliv o prominutí dluhu. Úpadce podle něho nabídku Lucerny neinzeroval a celý prodej byl orientován na Havlovou.

Chystá velkou rekonstrukci

„Mohu nebýt šťastná? Určitě jsem,“ řekla ve středu na dotaz Práva Havlová po odchodu z jednací síně. Verdikt odvolacího senátu podle svých slov očekávala. Soudní spor se podle ní táhl dvanáct let, když hned třikrát o věci rozhodoval pražský městský i vrchní soud.

Problémy ohledně vlastnictví Lucerny prý ale začaly už v roce 1993, tedy krátce poté, co bratři Václav a Ivan Havlovi získali napůl objekt v restituci. První z nich pak svou polovinu prodal a druhý daroval své manželce.

„Teď budu jednat s bankami, jakým způsobem celou záležitost renovace Lucerny zafinancovat. Určitě to nebude hned, protože ta příprava trvá nejméně dva roky. Ale určitě nebude Lucerna, do které jsem po celý čas investovala všechny tržby, zavřená,“ poznamenala Havlová.

Připustila, že s bankami jedná už delší dobu, a že vše ohledně financování úvěrů na rekonstrukci paláce je prý na dobré cestě. Kolik peněz bude potřebovat, zatím ale nechce odhadnout. „Banky pokládají Lucernu za stabilní projekt,“ konstatovala Havlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám