Hlavní obsah

Lahve s alkoholem mají být maximálně litrové, navrhuje vláda

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet Petra Nečase na středečním jednání schválil návrhy opatření k ochraně spotřebitele. Reagoval tak na metanolovou aféru. Součástí opatření je zavedení koncesí pro prodej alkoholu, dále by také mělo být možné prodávat pouze lahve alkoholu o objemu do jednoho litru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Podle ministra financí Miroslava Kalouska by se omezení nevztahovalo na dárková třílitrová balení alkoholu. Ty však bude možné prodávat pouze v obchodech. „Nesmí být prodáván tam, kde se alkohol prodává do takzvaných panáků,“ řekl Kalousek.

Součástí opatření je také zavedení nových sankcí či povinného značení lihu. Jak uvedl Kalousek, některé z návrhů speciálně ustavené skupiny by mohly procházet parlamentem ve zrychleném čtení. Očekává prý schodu napříč jednotlivými stranami.

Vláda počítá také se sjednocením jednotlivých kontrolních institucí. Kontroly mají být prováděny průběžně. Ministerstvo vnitra by podle návrhu vlády mělo vytvořit speciální kriminalistickou skupinu, která by zařizovala důslednou kontrolu dodržování nových pravidel.

K otázce koncesí už dříve premiér Petr Nečas uvedl, nemá jít o byrokratickou překážku, ale o jasně stanovená pravidla. Kdo by je splnil, měl by na udělení koncese nárok.

Reklama

Výběr článků

Načítám