Hlavní obsah

Hejtman ČSSD Palas věnoval Zemanovi 50 tisíc korun

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Ovčáček

Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas z ČSSD finančně podpořil kampaň prezidentského kandidáta Miloše Zemana. Poskytl příspěvek ve výši 50 tisíc korun. Oficiálním kandidátem sociální demokracie je přitom stranický místopředseda Jiří Dienstbier.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman

Článek

„Deklaroval jsem už dříve, že budu Miloše Zemana podporovat po všech stránkách,“ řekl v úterý Palas na dotaz Novinek, proč věnoval prezidentskému kandidátovi peníze. Částka 50 tisíc byla připsána na Zemanův transparentní účet minulý týden v pátek.

Palas už sice post šéfa Moravskoslezského kraje neobhajuje, nadále ale zůstává senátorem ČSSD. Minulý týden se oba politici navíc setkali, Zeman gratuloval Palasovi v Ostravě k 60. narozeninám.

Stávající moravskoslezský hejtman tak nadále jde proti verdiktu své strany, která vybrala jako oficiálního prezidentského kandidáta Dienstbiera. Zemanovi navíc v uplynulých dnech přispěl částkou 150 tisíc korun podnikatel Zdeněk Toman.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hejtman Jaroslav Palas

Zeman k Palasovu daru na úterní tiskové konferenci poznamenal, že jde od člena ČSSD o první vlaštovku. O hejtmanovi hovořil jako o politikovi, který je „doposud“ sociálním demokratem. Podle Zemana toto vyjádření ale neznamená, že Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) Palase lanaří do svých řad.

Nejsem rusofil, odmítá Zeman

Místopředseda SPOZ Martin Nejedlý informoval o dalším daru na kampaň, a to ve výši 670 tisíc korun. Peníze poskytlo občanské sdružení Přátelé Miloše Zemana. Prezidentský kandidát se navíc na tiskové konferenci ohradil proti obvinění, že je zaměřen prorusky. Poukázal, že už jednal s izraelským a italským velvyslancem.

Naplánovanou má i schůzku s velvyslancem USA Normanem Eisenem. „Poděkoval mi za přátelství ke Spojeným státům,“ podotkl Zeman. Sejít se chtějí i německý, francouzský a britský velvyslanec a u oběda též dvanáct velvyslanců asijských zemí. Zeman prozradil, že si vymínil evropskou kuchyni. „Pokud mi dají dobře najíst, rozhodl jsem se stát i asijským agentem,“ zavtipkoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám