Hlavní obsah

Zlínsko: Čunek a zemanovci tepali Kalouska kvůli metanolu

Právo, rsk
Zlín

Kandidáti na hejtmana ve Zlínském kraji si v úterní předvolební debatě v České televizi vzali na mušku ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Za cíl jim posloužil v souvislosti s metanolovou aférou. Žáhu si na Kalouskovi zchladil zejména někdejší rival z KDU-ČSL Jiří Čunek, hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) či zástupce Strany práv občanů-zemanovci (SPOZ) Lubomír Nečas.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Diskusní pořad Otázky Václava Moravce speciál vysílala 18. září Česká televize ze Zlína. Na snímku jsou (zleva) Jiří Čunek ( KDU-ČSL), Petr Gazdík (TOP 09 a STAN), Libor Lukáš (ODS), Ivan Mařák (KSČM) a Stanislav Mišák (ČSSD).

Článek

Podle Čunka je viník jasný. „Hlavní odpovědnost za současný stav má Miroslav Kalousek, který řídí resort financí. Ministr je skryt, nikde nevystupuje, ač má odpovědnost,“ nešetřil svého někdejšího kolegu z KDU-ČSL Čunek. Dodal, že výrobcům lihovin ze Zlínského kraje by se měla výroba opět povolit. „Vražedné láhve nejsou z našich likérek. Většina obyvatel si navíc pálí kvalitní slivovici doma a žádné problémy nemáme,“ doplnil.

Zemanovec Nečas také zpochybnil Kalouskovy kompetence, podle něj by se měl zamyslet nad svou demisí. Podle SPOZ stát selhal. „Věřím tomu, když platím daně  a koupím si láhev alkoholu, tak mi stát garantuje, že je v ní kvalitní alkohol,“ řekl. Nečas však uznal, že prohibice musela nastat. „Zdraví je totiž na prvním místě než ekonomika či zisk firem,“ dodal.

Hejtman Mišák za hlavního viníka selhání označil celní správu a ministerstvo financí. Podle něj by se pozůstalí případně obrátit na stát se žádostí o odškodnění. Podle Mišáka prohibici nelze zrušit, dokud nebude jistota, že alkohol, který je ve skladech firem, je nezávadný. Hejtman dodal, že řešením by mohlo být začít jinými kolky označovat nově vyrobený alkohol a mezitím prověřit láhve ve skladech.

Hegera spíše chválili

Zatímco ministr financí sklízel kritiku, kandidáti na hejtmana jeho stranického kolegu a ministra zdravotnictví Leoše Hegera spíše podpořili. Podle nich je prohibice na místě, i když se někteří vyslovili pro její uvolnění a následné zrušení.

Kalouska se zastal jen Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové), který odmítl, že by stát „úplně selhal“. „Za pět let stát odhalil 273 pachatelů pančování alkoholu. Stát tu nemůže zabránit jakémukoli trestnému činu. Vždy to bude také o individuálním selhání jedince,“ prohlásil Gazdík. Ten také jediný jasně řekl, že v případě, že by se stal hejtmanem, tak by se vzdal postu poslance a šéfa sněmovního klubu topky.

Libor Lukáš (ODS) vyzval k tomu, aby prohibice skončila „co nejdříve“. „Nemůžeme zpochybnit všechny výrobce v ČR a zakázat prodávat alkohol týdny a měsíce. Není důvodu, aby likérky, které zaměstnávají stovky lidí a odvádějí do rozpočtu stamilióny a miliardy nemohly vyrábět,“ podotkl s poukazem na ztráty pro ekonomiku Zlínského kraje i ČR.

Lídr kandidátky KSČM Ivan Mařák vyhlášení prohibice podpořil. „Dokud budou přibývat mrtví a nemocní, souhlasím s prohibicí,“ uvedl. Podle Mařáka je však prohibici potřeba zrušit hned, jak to bude možné vzhledem k tomu, že „likérky jsou významní zaměstnavatelé ve Zlínském kraji“.

Na závěr přišly také sliby. Čunek by do roka zavedl průhledný systém dotací a opravil „tankodrom“ z Nedašovy lhoty na státní hranici. Gazdík slíbil transparentní krajské výdaje i dotace z EU a tzv. rozklikávací rozpočet, Lukáš se chce zasadit za program pro podporu sportovců a otevřít Baťův institut jako knihovnu a muzeum.

Mařák slíbil politiku blízkou občanům, Mišák chce udržet finanční podporu hasičů a veřejného zdravotnictví, případně za tímto účelem zřídit veřejnou zdravotní pojišťovnu krajů. Nečas slíbil přivést „nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana“ na první návštěvu kraje do Zlínska a prosazení možnosti pro občany vypálit 50 litrů alkoholu bez placení daně.

Reklama

Výběr článků

Načítám