Hlavní obsah

Celkem 38 lidí otrávených metanolem zůstává v nemocnicích

V Česku je teď v nemocnicích kvůli otravě metanolem 38 lidí. Za posledních 24 hodin přibylo sedm pacientů. U tří z nich se ale otrava zatím nepotvrdila, ještě se čeká na výsledky testů, informoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Foto: Novinky

Pouhé tři doušky metanolu mohou být smrtelné.

Článek

Metylalkohol si vyžádal už 20 obětí. Po celém Česku platí zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu nad 20 procent.

Podle Sršně přijaly v neděli kvůli metanolu dva pacienty nemocnice v Opavě, jednoho nemocnice v Třinci a jednoho pražská Všeobecná fakultní nemocnice. [celá zpráva]

Dalšího pacienta s podezřením na otravu má nemocnice v Kolíně, v Pardubicích a v Havířově. "V Kolíně, Pardubicích a Havířově se otrava metanolem ještě nepotvrdila. Provádějí se laboratorní testy a čeká se na výsledky," uvedl Sršeň.

V nemocnicích po Česku je podle něj v tuto chvíli kvůli metylalkoholu 38 lidí. Zdravotnická zařízení od vypuknutí metanolové aféry ošetřovala ale mnohem víc pacientů. Některé už propustila, u jiných byly testy na metylalkohol negativní.

Za posledních 24 hodin přibyla také další oběť. V přerovské nemocnici zemřel třiašedesátiletý muž. Celkem tak metanol připravil o život 20 lidí.[celá zpráva]

Kvůli přibývajícímu počtu obětí a otrávených ministerstvo zdravotnictví v pátek večer vyhlásilo úplný zákaz prodeje, podávání a nabízení tvrdého alkoholu v Česku. Zmizet musel z pultů, výloh a regálů obchodů, i z jídelních a nápojových lístků restaurací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám