Hlavní obsah

Čeští řidiči si stále častěji instalují autokamery

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na silnicích v Česku jsou naschvály, agresivita a „vychovávání“ řidičů takřka na denním pořádku.Řada lidí se proto jistí jednoduchou metodou – autokamerami. Ale pozor. Budete-li mít na nějakého řidiče takovou pifku, že ho začnete pranýřovat na internetu, může se takové veřejné zostuzení obrátit proti vám.

Článek

O výhodách autokamery, kterou pořídíte už za tisícovku, se přesvědčil i devětadvacetiletý Michal z Prahy. „Jeden řidič mě chtěl vychovat tím, že mě vybrzdí. Neubrzdil jsem to. On zastavil a začal se dohadovat o škodě, která ale žádná nebyla. Tak jsem mu řekl, že s tím nemám problém, a že tedy zavolám policii, protože to mám celé natočené. Raději hned sedl do auta a odjel,“ směje se.

Rostoucí počet kamer v osobních vozidlech zaznamenala také dopravní policie.

Rostoucí počet kamer v osobních vozidlech zaznamenala také dopravní policie. „V několika případech dopravních nehod nám pořízené záznamy pomohly určit příčinu nehody a také její zavinění,“ potvrdil Právu šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Varuje však před nevhodným připevněním snímacího zařízení.

„Pozor na to, aby umístění kamery nesnižovalo rozhled z vozidla, protože to může být považováno za přestupek,“ poznamenal šéf dopraváků Tržil.

Podle policie si řidiči často dávají kamery jak na přední, tak zadní sklo. Záběry pirátů pak dávají na internet. Na webu je řada videí neukázněných řidičů, na kterých je jasně čitelná registrační značka. Jenže v tom by podle mluvčí Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Hany Štěpánkové mohl být problém.

„Každý má právo si pro osobní potřebu takové záznamy pořizovat, ale jakékoli zveřejnění na internetu je už zpracování osobních údajů a může jít o porušení zákona. Nelze vzít spravedlnost do vlastních rukou a někoho označit za zloděje. K tomu je oprávněn soud,“ řekla Právu.

Za fotku na webu 5000 korun pokuta

Jiná věc je podle Štěpánkové předání videa policii jako důkazního materiálu. „Nedávno ale ÚOOÚ řešil kauzu krádeže elektrokola, kdy majitel na internetu zveřejnil fotografii zloděje, za což dostal pokutu pět tisíc korun,“ podotkla.

Na druhou stranu se ochránci dat o vás budou zajímat jen v případě, že si na vás někdo bude stěžovat. „Kde není žalobce, není ani soudce,“ dodala Štěpánková.

Odborník na ochranu soukromí Oldřich Kužílek však s přehnanou opatrností nesouhlasí. „Myslím, že ÚOOÚ se dlouhodobě mýlí, že protiprávní jednání může užívat ochrany. Pokud kamera zabere registrační značku, typ a barvu auta i obličej řidiče, který vyběhne z auta a rozmlátí přední sklo, tak obavy nejsou na místě. Takový člověk nemůže užívat právní ochrany,“ řekl Právu.

Podle něj lze natáčet přední kamerou provoz, ale varuje před bezhlavým vystavováním videí na internetu. „Pokud si nejsem absolutně jistý, že jsem zaznamenal přestupek, a chci poukázat na to, jak někteří lidé jezdí, musím rozostřit registrační značku, protože to je něco velmi blízké osobnímu údaji,“ upozornil Kužílek.

Zadní kamera? Potíž

Mnohem choulostivější je natáčení na zadní kameru. „Z hlediska občanského zákoníku je protizákonné i pro osobní potřebu, aby kamera zaznamenávala detailně osoby v autě jedoucím za mnou,“ podotkl. Upozornil, že se propojí informace nejenom o typu a barvě vozidla, ale i registrační značky s tvářemi osádky

Kužílek uvedl, že problém by mohl nastat například při dlouhé zácpě. „Večer si promítnu video a uvidím, jak se spolujezdkyně vášnivě vrhá na řidiče, a dám to na internet. To už se ocitáme na tenkém ledě, protože se taková dvojice může oprávněně cítit v autě v soukromí,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám