Hlavní obsah

Čeští psovodi v Afghánistánu nesplnili rozkaz, hrozí jim pět let

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Až pětiletý trest hrozí dvojici vojáků z Veterinární základny Chotyně na Liberecku. Před libereckým okresním soudem stanuli armádní psovodi kvůli neuposlechnutí rozkazu při válečné misi v afghánské provincii Lógar.

Foto: Milan Malíček, Právo

Češi na patrole v Afghánistánu

Článek

K incidentu došlo loni v květnu při operaci Thunder Spring v distriktu Mohammad Agha. Armádní kynologové, kteří přijeli s úkolem vyhledávat ve vozidlech a objektech výbušniny nebo potřeby na jejich výrobu, odmítli při společných hlídkách se sehraným týmem chrudimských parašutistů plnit stejné úkoly jako výsadkáři.

Jeden z obžalovaných vojáků musel bez předchozího proškolení hlídkovat u kulometu ve věži amerického obrněného vozidla. Druhý zase musel nezvykle v kleku hlídkovat se psem na vodítku a s namířeným samopalem a krýt záda formaci výsadkářů. Oba psovodi vinu odmítají a hájí se tím, že jejich výcvik byl zcela jiný. Se zbraní v ruce, kterou neuměli obsluhovat, prý ohrozili na životě jak sebe, tak jejich kolegy.

„Jsou to ale pořád vojáci, profesionální vojáci a neuposlechli rozkaz při vojenské operaci,“ reagoval na slova obhajoby vojáků liberecký okresní státní zástupce Ivan Bernátek. Podle něj bude soud pokračovat v říjnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám