Hlavní obsah

Falešné dopisy hrozí rodinám s děvčaty snížením sociálních dávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jménem České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) někdo rozesílá falešné dopisy s informacemi o neexistující databance pro koordinaci populace. Neznámý autor v textu uvádí, že rodinám, v nichž je za poslední tři generace poměr narozených dětí vetší než 60 ku 40 ve prospěch holčiček, budou kráceny přídavky na děti a porodné.

Článek

Mluvčí ČSSZ i ministerstva práce a sociálních věcí dnes informace obsažené v dopise dementovaly. "Žádná databanka ani podobný předpis vydaný ministerstvem opravdu neexistuje," potvrdila mluvčí úřadu Kateřina Prejdová. Falešné dopisy se objevily například na Děčínsku.

Autor v nich upozorňuje, že v okrese Děčín se za posledních pět let zvýšil poměr narozených dětí na 60:40 ve prospěch holčiček a varuje, že v budoucnu by tento nepoměr mohl vést ke zvýšení rozvodovosti, snížení porodnosti a hospodářského růstu, růstu nezaměstnanosti a kriminality. Takzvaným "nepoměrným rodinám" prý proto budou podle neexistujícího předpisu ministerstva kráceny některé dávky.

Obálky podle mluvčí správy sociálního zabezpečí Štěpánky Mikešové nepocházejí z pracoviště správy. "ČSSZ adresu odesílatele na obálkách vytváří takzvaným frankovacím strojem. Na obálkách, které byly spolu s falešnými dopisy pod jménem správy sociálního zabezpečení odeslány, je patrné, že adresu odesílatele někdo napsal na klasickém psacím stroji," uvedla Mikešová. Dopisy jsou navíc označeny padělaným razítkem.

Při pátrání po autorovi dopisů spolupracuje správa s policií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám