Hlavní obsah

Královédvorskou zahradu vyhazov ze světové organizace zoo netrápí

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvůr Králové

Vyhazov ze Světové asociace zoologických zahrad (WAZA) ZOO Dvůr Králové netrápí. Spíše naopak. Asociace se sídlem ve švýcarském Bernu celosvětově sdružující okolo 250 zahrad představuje především servisní organizaci specializovanou na výměnu informací mezi řediteli.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Safari ve Dvoře Králové

Článek

„Nevlastní žádná zvířata a nemá právo o nich přímo rozhodovat,“ upřesnila ředitelka královédvorské zoo Dana Holečková, která asociaci s notnou dávkou nadsázky přirovnává ke drahému Svazu zahrádkářů. Zahrada spravovaná Královéhradeckým krajem, která předloni opustila sesterskou evropskou asociaci (EAZA), podle Holečkové vyhazovem z WAZA ročně ušetří zbůhdarma vyhazované desítky tisíc korun za plané členství.

„Odchod z WAZA jsme kvůli nutným úsporám v době krize zvažovali sami. Vyhazovem bez jediného konkrétního důvodu se záležitost pouze urychlila a zahrada tím víc ušetřila,“ tvrdí Holečková.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Safari ve Dvoře Králové

„Členství ve WAZA, nástupkyni Světové unie ředitelů zoo, kde jsme od roku 1997, se poslední dobou omezilo pouze na konference v drahých hotelích a mnoho nám nepřinášelo,“ podotkla.

Zvířat se změny nedotknou

Vyhazov údajně nijak neovlivní dosavadní chod zahrady ani záchovné programy včetně projektu Poslední šance na přežití týkající se čtveřice bílých nosorožců severní formy poslaných v roce 2009 ze Dvora Králové do keňské rezervace Ol Pejeta.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Bílí nosorožci

Nosorožci představující poslední jedince svého druhu, kteří mají v domovském prostředí přivést na svět potomstvo, se nepřímo stali jedním z důvodů odchodu královédvorské zoo z EAZA a následnému vyhazovu z WAZA.

Porušení etického kodexu

Transport vzácných zvířat do Afriky vyvolal v některých hlavně tuzemských odborných kruzích vlnu odporu. Aktivity domácích odpůrců ředitelky Holečkové nemohly ujít profesním organizacím zoologických zahrad vyčítajících královédvorské zoo poklesky vůči etickému kodexu při práci se zvířaty. „Asociaci se nelíbí porušení etického chování v souvislosti s řadou převozů zvířat. Světová asociace zahradu rok sledovala, ve Dvoře Králové ale chyby nenapravili.  Členství proto bylo ukončeno pro neschopnost splnit standardy reprezentované etickým kodexem WAZA," uvedl výkonný ředitel organizace Gerald Dick.

„Skutečně nic konkrétního proč WAZA dospěla k tomuto závěru, jsme se nedověděli. Nemůžeme proto o tom ani diskutovat. Pouze nám na základě obecné formulace, reprodukované způsobem, který si mohl laik vyložit tak, že snad týráme zvířata, jednoduše sdělili - končíte,“ reagovala Holečková.

Reklama

Výběr článků

Načítám