Hlavní obsah

Kusy zhrouceného mostu ze dna Vltavy skrývají fosilie pravěkého tvora

Novinky, Karolína Vrbasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidem procházejícím před budovou Muzea hlavního města Prahy se naskytne zvláštní pohled. Na zdejším prostranství dominuje sedm obřích kamenů, které tu nehybně stojí v řadě za sebou. Nejedná se ovšem o stavební materiál, jak by se v souvislosti s opravami budovy mohlo zdát, nýbrž o historicky velmi vzácné objekty.

Výstava kamenů z Juditina a Karlova mostu s pravěkou fosiliíVideo: Novinky

 
Článek

Kameny pochází z Juditina mostu, který byl postaven ve druhé polovině 12. století. Tehdy byly sváženy z lomu nacházejícího se v místech, kde je dnes Petřín. Při velké povodni roku 1342 byl ale most vážně poškozen a pobořen. Některé kvádry se tak ocitly na dně řeky Vltavy, kde ležely téměř 800 let. Donedávna spočívaly na říčním břehu a dnes se jich chopili odborníci z řad historiků.

Výjimečnost kvádrů spočívá především v tom, že jsou v nich otištěny dobové řemeslné nástroje a v jednom případě také tělesná konstituce pravěkého živočicha. To vše je ale možné spatřit až při detailním zkoumání. Potvrzuje to milovník historických záhad Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu.

„Lidé mají unikátní možnost se zastavit na Florenci před budovou Muzea hlavního města Prahy a spatří věc, která na první pohled nevypadá až tak atraktivně. Na druhý pohled bych kolemjdoucí vyzval k podrobnému ohledání. Na hraně jednoho z kamenů se totiž nachází otisk fosilie, která je podle prvních odhadů odborníků stará několik miliónů let. Spirálovitý útvar je pravděpodobně otisk živočicha podobného šnekovi či trilobitovi," popisuje Šefců.

Odborníci z Národního památkového ústavu oslovili paleontology, kteří se budou věnovat bližšímu zkoumaní tohoto zcela unikátního otisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám