Hlavní obsah

ÚOHS zastavil správní řízení s ministerstvem dopravy

– Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastavil řízení s ministerstvem dopravy, které zahájil na podnět dopravní společnosti Abellio. Firma si stěžovala na podmínky zakázky na státem dotovaný provoz na železniční trati Ostrava - Krnov - Olomouc. Nezaplatila ale kauci. Úřad se tendrem bude ještě zabývat. Vede řízení na základě podnětu Českých drah. Na zakázku si stěžovalo i Odborové sdružení železničářů (OSŽ).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Pavel Dobeš

Článek

Společnost Abellio se na ÚOHS obrátila začátkem června. Podle firmy jsou v soutěži oproti Českým drahám v nevýhodě soukromí dopravci, protože dráhy znají výši tržeb za jízdné na dotyčné trati. "Zadavatel požaduje, aby uchazeči nesli riziko těchto tržeb," uvedl již dříve člen představenstva společnosti Abellio Petr Moravec.

Diskriminační je tendr i podle Českých drah. "Je nutné, aby všichni konkurenti měli rovné podmínky a vyhlášené tendry vytvářely rovné podmínky pro všechny účastníky soutěže," uvedl již dříve mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Odborové sdružení železničářů (OSŽ) v minulosti kritizovalo problémy s vlastnictvím nádraží a dep. Ministerstvo dopravy kromě řady požadavků, které podle odborů diskriminují národního železničního dopravce, prý udělalo zásadní procesní chybu, když namísto prodloužení termínu pro podání nabídek do soutěže vypsalo soutěž znovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám