Hlavní obsah

Na sedmi místech v Jihomoravském kraji padly teplotní rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V Jihomoravském kraji ve středu padaly teplotní rekordy. Meteorologové zaznamenali nové nejvyšší hodnoty na sedmi stanicích. Nejtepleji bylo v Dyjákovicích na Znojemsku, kde naměřili 34,4 stupně Celsia. Ve Strážnici na Hodonínsku rtuť vystoupala na hodnotu o desetinu stupně nižší.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Sdělil to Mojmír Martan z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Rekordy padly také v Brně-Tuřanech, Brně-Žabovřeskách, Ivanovicích na Hané na Vyškovsku, Kuchařovicích na Znojemsku a Troubsku na Brněnsku. Dosavadní nejvyšší hodnoty většinou platily od loňska, jen v Kuchařovicích a Tuřanech rekordy pocházely z roku 1993.

Teplty sice překračovaly 30 stupňů celsia, na rekordy, které padly v pondělí v Čechách, ale nedosáhly. První den v týdnu padl historický rekord pro celou ČR, v Dobřichovicích u Prahy naměřili 40 ,4 stupně Celsia. [celá zpráva]

Horké počasí ve středu přidělávalo práci hasičům. Přes den bojovali s několika požáry ve vyprahlé přírodě. Největší požár zasáhl les u Hodonína. Plameny postupně zachvátily plochu 70 krát 80 metrů, na místě zasahoval také vrtulník. Hořela i tráva na několikakilometrovém úseku kolem železniční trati u Rakvic na Břeclavsku. Oba požáry hasiči zlikvidovali.

Jižní část kraje zasáhla odpoledne silná bouřka, kterou podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu místy doprovázelo krupobití. Ve Slupi na Znojemsku hasiči uklízeli utrženou střechu, ve Chvalovicích zničený přístřešek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám