Hlavní obsah

Někteří prodejci se snaží obejít povinné označování pečiva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zcela chybějící značení nebo údaj o dopékání uvedený příliš malým písmem. To jsou dva nejčastější prohřešky proti vyhlášce ministerstva zemědělství (MZe), která od 1. srpna ukládá prodejcům povinnost označovat v obchodech, zda jde o pečivo rozpékané či dopékané ze zmraze­ných polotovarů.

Foto: Profimedia.cz

Podle odhadu Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů ČR se v současnosti dopéká až čtvrtina běžného pečiva prodávaného v řetězcích.

Článek

„Za těch pár dnů, co vyhláška platí, jsme již zaznamenali desítky podnětů od zákazníků, kteří upozorňují na snahu obchodníků ji obcházet. Lidé si stěžují zejména na příliš malé písmo u povinného značení či jeho úplnou absenci,“ uvedl mluvčí MZe Jan Žáček.

Mluvčí SZPI Pavel Kopřiva Právu sdělil, že obdobné spektrum podnětů získává i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). „Ze spotřebitelských reakcí lze vyčíst překvapení nad tím, že ten který konkrétní výrobek je připraven z mraženého polotovaru, což kupující dříve netušili. Měli nezřídka naopak za to, že byl čerstvě upečen,“ řekl Právu mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Za záměrné klamání pokuta až tři milióny

Na dotaz, zda může uvést některé konkrétní příklady, Kopřiva odpověděl: „To by teď nebylo korektní. Nejde totiž o naše zjištění, nýbrž zatím jen o podněty získané od spotřebitelů. Na jejich základě naši inspektoři začnou sami sledovat a kontrolovat, jak jednotlivé obchody k dodržování nové vyhlášky přistupují.“

Pokud by jednotlivé případy byly kvalifikovány jako záměrné klamání zákazníků nebo označeny za závažné či opakované prohřešky, bude obchodníkům hrozit až třímiliónová pokuta.

Lidé si nyní kladou i otázku, zda by i u nebaleného pečiva, obdobně jako je tomu u řady balených potravinářských výrobků, nemělo být uvedeno více údajů o jejich složení, kalorické hodnotě či obsahu konzervačních a stabilizačních látek.

„Zatímco třeba u salámu či párků se dozvíme, kolik procent jakého masa či tuku obsahuje, o vlastnostech a složení chleba, který si kupujeme a jíme takřka denně, nevíme skoro nic,“ napsal Právu čtenář Václav Procházka z Dolan na Pardubicku.

Řada zákazníků také chce vědět víc o tom, jaké jsou rozdíly mezi takzvaně čerstvým pečivem a pečivem dopékaným ze zamražených polotovarů, pokud jde o množství a obsah různých přídatných látek, zejména stabilizátorů či konzervantů. Podle mluvčího SZPI je to spíše otázka pro samotné pekaře a odborníky z oblasti potravinářské technologie a chemie.

„Lze říci, že výrobek, který je zamražen, nějaký čas skladován a poté dopékán, vyžaduje stabilizačních látek více. Každý takový výrobek má svou recepturu, jež odpovídá příslušným normám, a musí být zdravotně nezávadný,“ podotkl Kopřiva.

Především obchodní řetězce část prodávaného pečiva rozpékají ze zmrazených výrobků nebo dopékají ze zamrazených polotovarů. Dosud to značit nemusely. Nově musí být takové výrobky na regále povinně označeny nápisem „rozmrazeno“ nebo „ze zmrazeného polotovaru“. Podle odhadu Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů ČR se v současnosti dopéká až čtvrtina běžného pečiva prodávaného v řetězcích.

Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman už dříve Právu řekl, že právě důraz na čerstvost byl jedním z důvodů přípravy zmíněné vyhlášky. Podle něj jde o jednu z prvních vlaštovek, jak potravináři chtějí odlišit čerstvé výrobky od těch déle uchovávaných. Obdobně chtějí postupovat i v případě výrobků z masa, ryb, ovoce a zeleniny.

Reklama

Výběr článků

Načítám