Hlavní obsah

Tchibo dostane od Česka 950 tisíc korun za ušlý zisk. Soud ukončil letitý spor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá společnost Tchibo dostane od České republiky asi 950 tisíc korun za ušlý zisk. Vyplývá to z verdiktu Nejvyššího soudu, uvedl server Aktuálně.cz. Jde o důsledek případu z poloviny devadesátých let, kdy Tchibo bylo v Česku vyšetřováno kvůli nekalému postupu na trhu s kávou.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Článek

Jde o jeden z nejdéle trvajících sporů, které v Česku vedly se státními úřady velké zahraniční firmy. Tchibo se podle českého antimonopolního úřadu mělo v roce 1994 dopustit porušení zákona tím, že uzavřelo kartelovou dohodu o zdražování kávy. Za to firma státu zaplatila pokutu sedm miliónů korun.

Po několika letech soudních jednání ale byla pokuta zrušena a peníze Tchibo získalo zpět. Tchibo poté chtělo, aby mu antimonopolní úřad vyplatil 1,3 miliónu korun jako ušlý zisk. Městský soud v Brně firmě přiznal celou částku, Krajský soud v Brně ji snížil na 950 tisíc korun.

Tchibo je jedním z největších světových obchodníků s kávou a nejsilnější firmou na trhu v Česku, napsal server Aktuálně.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám