Hlavní obsah

Dobeš je kvůli registru připraven rezignovat, od Nečase dostal nůž na krk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud ministr dopravy Pavel Dobeš do pátku nevyřeší problémy s kolabujícím registrem vozidel, skončí. Vyplynulo to z úterní schůzky vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) a premiéra Petra Nečase (ODS). Dobeš večer pro Právo uvedl, že je připraven rezignovat, pokud nesplní Nečasovu podmínku a do pátku se nepodaří registr zcela opravit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Pavel Dobeš

Článek

"Dnes jsem opakovaně jednal s ministrem dopravy Pavlem Dobešem. Panu ministrovi jsem řekl, že současná situace ohledně registru vozidel je nadále neakceptovatelná. Očekávám do pátku, že systém registrace vozidel bude běžet bez kolapsu a veřejnost bude informována o tom, že je možné přijít a nechat se bez problémů odbavit," řekl v úterý premiér Petr Nečas.

Ministrovi dopravy prý také řekl, že musí dojít k vyvození personální odpovědnosti vůči konkrétním lidem. "V případě, že bude do pátku systém i nadále kolabovat, očekávám okamžitou demisi ministra dopravy Pavla Dobeše," dodal premiér.

Dobeš řekl Právu, že s premiérem hovořil a ten mu svoje podmínky sdělil. Dobeš očekává, že do pátku bude systém funkční. „V případě, že nebude systém v pořádku, tak odstoupím,“ prohlásil.

Na Dobeše zatlačila i Peake

„Plně respektuji právo předsedy vlády navrhovat a odvolávat ministry. Premiérovi jsem sdělila, že jako předsedkyně přípravného výboru vznikající strany LIDEM jsem připravena se problému postavit čelem, protože situace poškozuje nejen ministerstvo dopravy, ale i naši vznikající stranu,“ řekla Právu Karolína Peake.

Peake je podle svých slov připravena navrhnout stranickým orgánům i vyvození politické odpovědnosti. „Nechci, aby naše strana provozovala spíše strkání hlavy do písku, namísto vyvozování politické odpovědnosti, jak bylo dříve zvykem. Ministra Dobeše požádám o předložení jasných kroků, které, jak doufám, ukončí agónii s registry vozidel,“ uvedla.

Problémy s centrálním registrem jsou od jeho spuštění. Systém je pomalý, nestabilní a obsahuje řadu chyb. Lidem i úředníkům začíná docházet trpělivost, neboť ministerstvo opakovaně deklarovalo, že systém bude plně funkční.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám