Hlavní obsah

Svatá Anna se předběhla, ráno bylo mrazivé

Právo, Novinky, vor, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože pověstná chladná rána, spjatá se dnem svaté Anny, by měla podle pranostiky dorazit do České republiky až ve čtvrtek, rtuť teploměrů klesla už v pondělí na mnoha místech k bodu mrazu. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu. Přízemní mrazíky naměřili například na šumavské Kvildě nebo na Šindelové v Krušných horách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na Kvildě - Perle naměřil provozovatel meteostanice Antonín Vojvodík hodnotu -3,2 stupně.

„Při zemi jsem naměřil minus 0,8 stupně,“ uvedl Rudolf Kovařík, klimatolog ze Šindelové na Sokolovsku. „Ve dvou metrech nad zemí byla rovná nula,“ dodal. „Bramborová nať na záhonech vypadá po přízemních mrazících jako spařená. Kdyby listy skutečně umrzly, tak máme v uvozovkách sklizeno,“ posteskl si.

„Mrazíky, které podle pranostiky přicházejí pravidelně na svatou Annu, se tentokrát připomněly o několik dní dříve,“ konstatoval klimatolog.

„Zatímco poslední mrazíky na Šindelové zaznamenané 5. června patřily ještě k té zimě minulé, tyto již patří podle všeho k zimě nadcházející. Jeřabiny se již červenají, stébla trávy na loukách hnědnou, což je důkazem, že to nejlepší z letní sezóny už máme pomalu za sebou,“ dodal.

Svatou Annu přivolala jasná noční obloha

Pondělní ráno bylo mrazivé také na Jizerce v Jizerských horách, kde naměřili -0,5 stupně Celsia. Tři stupně nad nulou byly v Černé v Pošumaví. Chladno ale bylo také například v Karlových Varech nebo v Chebu, kde rtuť teploměrů klesla na 5,2 respektive 5,3 stupně.

„Svatá Anna se předběhla a přišla místo ve čtvrtek už v pondělí,“ komentovala to Dagmar Honsová. Za vším stojí podle ní jasná ranní a noční obloha, která přinesla tak nízké teploty vzduchu.

Současné teploty zatím překonaly i loňský rok. Nejchladnější červencové ráno v roce 2011 totiž přišlo až o čtyři dny později, kdy na Kvildě-Perle naměřili meteorologové -1,5 stupně Celsia.

Tentokrát by podobný rekord padnout neměl. „Na Svatou Annu by mělo být po ránu 18 až 14 stupňů Celsia,“ uvedla meteoroložka. Navíc by se už od pondělka mělo oteplovat. Jednotlivé dny budou charakteristické velkým rozdílem v maximech a minimech. Tedy přesně jako v pondělí, kdy mají odpolední teploty vystoupat až na 25 stupňů Celsia.

Ženy bojují s oblečením

Na Kovaříka se v těchto dnech obracejí hlavně ženy. „Každý den dostávám esemesky, kde si mi známé stěžují na počasí,“ popisoval.

„Nevědí totiž, jak se mají v tomto počasí obléknout. Ráno, když vstávají na pátou do práce na autobus, jsou mrazíky, ale když se odpoledne vracejí domů, jsou teploty vysoko nad dvaceti stupni. Vyrazit při přízemních mrazících jen v sukni do práce není příjemné. V kalhotách je odpoledne naopak vedro,“ dodal s tím, že tento týden lze očekávat v odpoledních hodinách teploty před třicet stupňů.

„Jen ve čtvrtek odpoledne by mohly přijít přeháňky, které by mohly teploty srazit níže,“ poznamenal. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám