Hlavní obsah

Kvůli útoku v Burgasu jsou v pohotovosti česká policie i zpravodajci

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sebevražedný útok v Burgasu aktivizoval českou policii i zpravodajské služby. Na mezinárodních letištích byly posíleny hlídky, bezpečnostní opatření mají pokračovat do odvolání. Policisté monitorují hlavně prostory letišť, délky odbavení by se jejich práce neměla dotknout.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Na letišti v Praze-Ruzyni se po útoku v Bulharsku objevili policisté se samopaly.

Článek

„V rámci těch akcí, které byly u nás nastaveny na všech letištích s mezinárodním provozem, nejvíc samozřejmě na Ruzyni, byla přijata důkladná bezpečnostní opatření,“ sdělila Právu mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

„Spočívají hlavně v nasazení policejních hlídek včetně specialistů. V tuto chvíli jsou to řádově desítky lidí,“ popsala reakci policie. Ta podle Rendlové zatím nemá žádné poznatky, že by hrozilo v České republice aktuální riziko podobného útoku. „Je to čistě preventivní záležitost,“ podotkla mluvčí. Policisté podle ní věnují zvýšenou pozornost i monitorování cestujících, ale samotného odbavovacího procesu se to nedotýká.

Policie posílí kvůli útoku v Bulharsku hlídky na letištíchVideo: jiří forman, Novinky

„Na první pohled je patrné, že se něco děje, a to zejména na ruzyňském letišti, největší pozornost je věnována letům do Izraele. Když někdo bude cestovat, pravděpodobně to postřehne, ale délky odbavení se to nedotkne,“ ujistila Rendlová.

Naši lidé mají příkazy, aby i věcem, které jsou na první pohled nezajímavé, nebo se zdá, že spolu nesouvisejí, věnovali zvýšenou pozornost.
mluvčí BIS Jan Šubrt

Zda budou zpřísněná opatření pokračovat i v příštích dnech, se podle Rendlové nedá zatím odhadnout. Záleží na vývoji v Bulharsku a dalších zemích, podle toho budou nastavena opatření i u nás. Pohotovost pro policii zatím trvá do odvolání.

Že nenadálý sebevražedný útok aktivizoval i zpravodajce, potvrdil Právu mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubrt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Teroristé v Bulharsku zabíjeli turisty z Izraele, Netanjahu slíbil tvrdou odvetuVideo: Reuters

„Pracovní režim naší služby je dlouhodobě nastaven na vysoký stupeň pozornosti. Nicméně pokud dojde k takové události jako v Burgasu, je služba maximálně pozorná,“ uvedl mluvčí. „Naši lidé mají příkazy, aby i věcem, které jsou na první pohled nezajímavé, nebo se zdá, že spolu nesouvisejí, věnovali zvýšenou pozornost. Protože když se takové věci potom dají do nějakého kontextu, tak mají vypovídací hodnotu,“ podotkl Šubrt.

Zpravodajci podle něj dostali pokyny, aby byli maximálně pozorní a nenechali bokem žádnou informaci, která by mohla něco napovědět. „Služba funguje na maximum,“ dodal Šubrt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám