Hlavní obsah

Pokuty řidičům proplatí tvůrce nového registru vozidel, slibuje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný ve čtvrtek v pořadu Hyde Park České televize přislíbil, že případné pokuty, které policisté uloží řidičům za přestupky způsobené nefunkčním registrem vozidel, bude proplácet dodavatelská firma ATS-Telcom. Ministerstvo ve čtvrtek rozhodlo, že nový systém, jejž od začátku provázejí problémy, již funguje natolik spolehlivě, že u něj zůstane.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Ministerstvo dopravy požádalo policisty o shovívavost.

Článek

Drobný na dotaz, co mají dělat řidiči, kterým policisté uloží pokutu například za neplatný technický průkaz nebo registrační značky, odpověděl, že ministerstvo poslalo na policejní prezidium žádost o shovívavost při řešení těchto situací.

Na námitku, že policisté se podle zákona zdvořilou žádostí ministerstva dopravy řídit nemusí, Drobný řekl, že případné finanční postihy, které budou mít souvislost s kolapsem registru vozidel, budou řidičům nahrazeny poté, co bude každý jednotlivý případ, s nímž pokutovaní řidiči přijdou, podroben revizi.

Řidičům hrozí za jízdu bez platného technického průkazu pokuta až 2000 korun na místě, za jízdu bez registrační značky dokonce až 10 000 a roční zákaz řízení.

Případné pokuty nebude proplácet stát prostřednictvím ministerstva, nýbrž tvůrce problémového softwaru. Navrch po něm může ministerstvo za potíže požadovat pokutu.

Žádosti o náhradu škod nejlépe posílat písemně
Pokud jste kvůli nefunkčnímu systému registrace vozidel utrpěli finanční újmu, můžete poslat žádost o vyplacení peněz na ministerstvo dopravy. Nejlepší je podle Zdeňka Neusara z tiskového oddělení úřadu poslat žádost písemně na adresu ministerstva.
„Na obálku doporučujeme napsat Stížnost ohledně registrů,“ řekl Právu Neusar. Každá žádost bude podle něho posuzována individuálně. „Řešit je budeme operativně v co nejkratších možných termínech,“ slíbil Neusar. Fyzické osoby mají uvést jméno, příjmení, datum narození a kontaktní údaje, právnická osoba zase uvede název, identifikační číslo a kontaktní údaje. Dále je zapotřebí podrobně popsat předmět stížnosti, aby mohla být posouzena její oprávněnost.
Možné je také využít e-mail zelenalinka@mdcr.cz. Již dříve ministerstvo uvedlo, že vzniklou škodu mohou žadatelé nahlásit i prostřednictvím registračních míst, na kterých se svými požadavky kvůli kolapsu systému neuspěli. Bližší informace by postižení měli získat na telefonní lince 800 880 008.

Návrat k původnímu systému se nekoná

Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) ve čtvrtek v podvečer oznámil, že provozovatel nového systému - společnost ATS-Telcom - fungování registru vylepšila a ten je nyní mnohem rychlejší. Nekoná se tak zamýšlený návrat k původnímu systému provozovanému ministerstvem vnitra.

Dílčí chyby, které v současném systému přetrvávají, má podle něho dodavatel opravit. "Systém zítra fungovat bude," zdůraznil na tiskové konferenci Dobeš.

Podle Dobeše by cesta zpět ke starému registru nevedla k nějakému výraznému zlepšení. I přesto se ale ATS-Telcom stále nezbavila rizika, že po ní bude ministerstvo dopravy požadovat odškodnění. Smluvní pokuty za selhání registru bude se společností úřad řešit i nadále, uvedl ministr.

Systém je pomalejší, přiznává firma

Zástupce společnosti ATS-Telcom Martin Tůma připustil, že je nový systém proti tomu původnímu pomalejší. Původní systém byl technologicky stavěný jako terminálová aplikace, která je proti internetovému systému rychlejší. Úředníkům se tak prý na první pohled může zdát, že odezvy systému jsou pomalejší než dříve. Během čtvrtečního testování ale žádná z odezev nepřesáhla tři vteřiny, uvedl Tůma. Zároveň věří, že si na to úředníci zvyknou.

Ministerstvo dopravy nový registr vozidel přišel na 47 miliónů korun. Jsou v tom zahrnuté náklady na tvorbu počítačové aplikace a za nákup výpočetní techniky. Od začátku minulého týdne byl systém odstaven, protože bylo potřeba přesunout data ze starého registru, který spravovalo ministerstvo vnitra. Registr vozidel se podle ministerstva po opětném spuštění potýkal s chybami při přihlašování nových vozidel a při přeregistraci vozidel mezi okresy. Celkem v Česku existuje 206 míst, kde je možné vozidla registrovat. Problémy se nevyhnuly žádnému z nich.

Nový centrální registr vozidel má být podle ministerstva dopravy přehlednější, umožní například registraci značek na přání nebo převod registračních značek mezi vozidly jednoho majitele. Má být napojený na základní registry, policii a evidenci kradených aut v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám